Social

Obișnuiești să iei masa pe litoral? Zeci de restaurante, amendate pentru dezastrul din bucătării

Sursă foto: portalsm.ro

Fie că te afli în vacanță pe litoral, fie că ești constănțean și vrei să iei masa la o terasă pe malul mării, alegerea restaurantului poate fi o adevărată aventură. Pentru a stopa situațiile neplăcute apărute în urma consumului de alimente care nu respectă prevederile legale în ceea ce privește depozitarea, păstrarea sau vânzarea, Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) desfășoară săptămânal controale.

Scris de 
 pe data 
30 iulie, 2018

Așadar, potrivit Bilanțului Activității Comandamentului Sezon Estival 2018, în perioada 23 – 29 iulie, au fost verificate 187 de unităţi alimentare (74 de restaurante, trei pizzerii, patru cantine, 28 de unităţi de tip fast-food, 10 braserii, 15 unităţi de tip bufet, 14 baruri, o unitate tip bistro, 22 de magazine alimentare, patru cofetării/patiserii, şapte laboratoare de cofetărie/patiserie, un depozit alimentar şi trei rulote) amplasate în cele şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

În urma controalelor s-au constatat mai multe deficiențe cu privire la: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare”, se precizează pe site-ul DSVSA.

În aceste condiții, inspectorii au sancționat contravențional 23 de unități alimentare dintre care zece restaurante, cinci unităţi tip fast-food, două magazine alimentare, trei baruri, o pizzerie, o braserie şi o rulotă, împărțind amenzi în valoare de 47.000 de lei.

De asemenea, în perioada 23 – 29 iulie, inspectorii au retras de la vânzare aproape 10 kilograme de produse alimentare improprii consumului uman.

ANSVSA pune la dispoziţia consumatorilor, prin intermediul DSVSA Constanța, numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde aceștia pot face sesizări.

Reprezentanții DSVSA reamintesc consumatorilor că numărul Comandamentului Sezon Estival va funcţiona simultan cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

 

Actualitate