În această situație fără precedent s-a ajuns, deoarece, la organizarea alegerilor prezidențiale, Guvernul Dăncilă nu a mai modificat Hotărârea de Guvern prin care să fie inclus Articolul 16, alineatul 11, din OUG 6/2019:

Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și operatorii de calculator care asigură predarea dosarelor prevăzute la art. 49 alin. (8) din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, la sediile birourilor electorale județene și ale birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, au dreptul să primească la cerere o zi liberă plătită de la locul de muncă, în ziua următoare datei votării, pe baza procesului- verbal de predare-primire încheiat cu biroul electoral județean sau biroul electoral al sectorului municipiului București, după caz.“

Astfel, în cazul alegerilor prezidențiale din acest an, 18.748 de operatori, cei care au scanat buletinele în secțiile de votare, nu pot beneficia de ziua liberă.

Unul dintre operatori, pe care îl vom numi Nicu, deoarece a preferat să rămână sub anonimat, ne-a transmis că motiovul pentru care la locul de muncă nu i-a fost acceptată ziua liberă este adeverința eliberată de AEP, tocmai documentul ce ar fi trebuit să îi garanteze acest beneficiu.

Mi s-a transmis că adeverința nu este bună, pentru că nu apar ca fiind beneficiar. Ulterior am aflat că noi (n.r. – operatorii de calculator) am fost încadrați ca personal auxiliar la aceste alegeri. Practic, e ca și când am fi apărut și noi pe acolo ca să ne prefacem că muncim“, a declarat Nicu.

Operatorii de calculator din toate secțiile de votare au fost desemnați prin tragere la sorți din rândul celor aflați în evidențele AEP, care nu au depus cerere de retragere sau de suspendare și și-au manifestat disponibilitatea de a desfășura această activitate.

AEP a eliberat acele adeverințe operatorilor de calculator privind acordarea unei zile libere, dar fără a avea un temei legal, acest fapt rezultând chiar și prin compararea adeverințelor eliberate pentru presonalul și locțiitorii din secții, în cuprinsul cărora se indică temeiul legal“, ne-a precizat un jurist, care cercetează problema operatorilor din secțiile de votare.

 

(Visited 231 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.