În 2010, o mână de oameni încrezători și loiali valorilor militare, condusă de Dănuț Albu, punea bazele Ligii Militarilor Profesioniști din dorința de a promova Corpul SGP, dar mai ales de a aduce în atenția decidenților din MApN adevărate probleme, lipsuri și solicitări ale zecilor de mii de militari profesioniști. Trecerea timpului a demonstrat că toată această muncă nu a fost în zadar, iar mărturie pot sta toate transformările prin care a trecut corpul SGP în ultimii 8 ani.

Ca principale realizări ale LMP se numără creșterea vârstei de la 40 la 55 de ani pentru rămânerea în activitate a soldaților și gradaților profesioniști, obținere calității de militar, obținerea de grupe de muncă în condiții deosebite / speciale similar cadrelor militare în activitate, dreptul la pensie militară, acordarea semnului onorific în serviciul patriei.

Până în 2010, soldații gradații voluntari cotizau la sistemul de pensii civile, chiar dacă stăteau cu arma în mână și mergeau în misiuni pentru țară, asta pentru că nu aveau calitatea de militari. În acele vremuri, soldatul era aruncat afară din Armată la împlinirea vârstei de 40 de ani. Cei dați afară la 40 de ani conform legilor de atunci nu beneficiau de pensii militare, nu aveau nicio protecție socială reală, fiind trimiși în ajutor de șomaj cu denumirea de muncitor public necalificat, exact ca măturătorii de stradă.

Era o rușine națională. Oameni care mergeau în misiuni internaționale, care luptau pentru România, erau dați afară la 40 de ani ca fiind muncitori necalificați. Numai în 2008-2009 au fost dați afară peste 500 de oameni la vârsta de 40 de ani.

sursa foto: www.ligamilitarilor.ro

Dar mai presus de toate acestea, militarii profesioniști au devenit, prin intermediul LMP, ascultați și luați în seamă de forurile superioare. Însuși ministrul Apărării, Mihai Fifor, recunoaște că LMP este un partener de dialog constant și respectabil, având ca scop comun îmbunătățirea calității vieții și activității militarilor profesioniști.

„Au fost ani de muncă asiduă, însă cu rezultate foarte bune, de care suntem cu toții mândri. Știm că mai avem încă multe de făcut, dar fiecare pas pe care îl facem înainte în această activitate înseamnă un pic mai bine pentru fiecare militar profesionist. De aceea, nu ne vom opri, vom fi și mai stăruitori, mai ales acum când ne bucurăm de toatală deschidere din partea factorilor decidenți ai MApN. Pentru aceasta aș dori să mulțumesc domnului ministru Mihai Fifor, care ne-a întins o reală mână de ajutor și ne acordă sprijin în demersurile noastre. De asemenea, nu am fi putut face nimic din toate acestea fără munca, sacrificiul și dăruirea camarazilor din consiliul director al LMP.

Acum, la ceas aniversar, ne îndreptăm gândul către toți militarii profesioniști care, prin sacrificiul lor suprem, au înnobilat blazonul Corpului SGP, camarazii noștri pe care nu îi vom uita niciodată! Acum, la ceas aniversar, jurăm, o dată în plus, să fim mereu la datorie, gata să ne sacrificăm viața pentru ȚARĂ!”, ne-a declarat Dănuț Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști.

Principalele obiective, în perioada următoare, ale Ligii Militarilor Profesioniști:

– Modificarea Legii 80/1995, în sensul în care SGP-ii cu studii superioare să poată accede în Corpul ofițerilor și maiștrilor militari sau posibilitatea avansării SGP cu rezultate deosebite în activitate, după 15 ani de carieră, în urma susținerii unor examene de specialitate, ca subofițeri sau maiștri militari.
– Modificarea Legii 384/2006 pentru a da și SGP posibilitatea să încheie contracte de muncă similare cu cele ale cadrelor militare în activitate, respectiv contracte încheiate pe perioadă nedeterminată, după 15 ani de activitate;
– Soluții pentru echiparea SGP cu ținută de oraș, în toate unitățile militare din țară;
– Urgentarea plății orelor suplimentare;
– Dublarea diurnei militarilor aflați în misiuni de antrenament, tabere de aplicații pe teritoriul național. Pentru aceasta, este aproape finalizat textul unei Hotărâri de Guvern, care va fi prezentată în proxima ședință. Legat de diurne cuvenite pentru misiunile ambarcate executate în apele internaționale, rămâne în analiză posibilitatea schimbării acestora din dolari în euro;
– Echiparea SGP cu ținută de oraș, în toate unitățile militare din țară;
– Urgentarea plății orelor suplimentare;

(Visited 527 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.