Ghidurile au fost concepute pentru toate nivelurile de învăţământ, prin raportare la particularităţile fiecăruia în parte: învăţământ preşcolar, învăţământ primar, gimnazial şi liceal, învăţământ vocaţional, învăţământul special, respectiv învăţământ profesional şi tehnic.

Recomandările incluse în cuprinsul acestor documente de lucru vizează modalităţi de abordare a activităţii cu preşcolarii şi elevii, în contextul epidemiei de COVID-19, respectând măsurile de siguranţă specifice celor trei scenarii, potrivit aceleiaşi surse. Din toamnă, trei sunt scenariile luate în calcul pentru desfăşurarea cuursurilor: verde, cursuri faţă în faţă, galben, cursuri în sistem hibrid şi roşu, cursuri organizate doar online.

În primele două variante, ghidul pentru gimnaziu şi liceu prevede măsuri de organizare a orarului, a spaţiilor din unităţile de învăţământ şi a rutelor de circulaţie a elevilor şi a personalului care să ţină cont de recomandările Ministeriul Sănătăţii, referitoare la combaterea răspândirii virusului COVID 19.

Unităţile de învăţământ vor putea adapta recomandările la contextul propriu, cu informarea inspectoratelor şcolare. Astfel, se propune ca pauzele dintre ore să fie de 5 minute, timp în care professorii pot schimba clasa. Orele vor fi de 55 de minute, sparte în reprize de câte 20-25 de minute după care urmează pauze de câte 10-15 minute pentru ca elevii să poată merge la toaletă fără a aglomera spaţiile.

Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite şi folosirea toaletelor să fie făcută în condiţii de distanţare, se maii spune în document.

”Pentru elevii care nu merg la toaletă, în aceste pauze individualizate pentru fiecare clasă, cadrul didactic va organiza activităţi recreative în clasă sau, dacă este posibil, fără intersectarea cu alte clase, în aer liber, activităţi care să includă mişcare”, se mai spune în document.

Alte prevederi:

Personalul didactic şi nedidactic va supraveghea circulaţia elevilor şi a cadrelor didactice pentru respectarea distanţării fizice şi a tuturor măsurilor, astfel încât să nu existe apropiere între elevi din clase diferite, respectiv cadre didactice şi elevi în afara sălilor de clasă;

În pauzele comune, de 5 minute, este permisă numai circulaţia profesorilor pe holuri, de la o clasă la alta. Elevii rămân în sălile proprii de clasă;

În cazul folosirii unor cabinete sau laboratoare, pauzele comune de 5 minute sunt destinate dezinfectării acestora pentru noile clase/grupe care le vor folosi. Deplasarea elevilor către şi dinspre aceste săli se face la începutul şi la sfârşitul orelor de 55 de minute, însoţiţi de către cadrul didactic.

Ghidul complet pentru clasele de gimnaziu și liceu poate fi citit AICI.

 

(Visited 456 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.