După ce câteva fețe bisericești l-au șantajat pe Cornel Onilă, arhiereu al Hușilor între 2009 și 2017 (cu numele monahal Corneliu Bârlădeanu), a ieșit la iveală un sistem de abuzuri cu victime din cele mai tinere, informează jurnaliștii de la “Să fie lumină”.

Mușamalizarea dosarelor la DNA îi lasă pe elevii de seminar, abuzați ani de zile, expuși în continuare.

Cristina Chiriac, procurorul de caz de la DNA Iași, devine primul om învestit – prin însăși Constituția României – să apere „interesele generale ale societății și ordinea de drept” care are pe masă mărturiile video ale faptelor de abuz sexual ale episcopului Bârlădeanu, găsite de la domiciliile șantajiștilor.

Este vorba despre 33 de CD-uri, DVD-uri, memory-stick-uri, telefoane, carduri SD și micro-SD, două laptopuri, o cameră video și o cameră ascunsă într-un ceas de mână.

Procurorul de caz Cristina Chiriac, care avea în față tot conținutul audio-video ridicat la percheziții, deci și imaginile în care episcopul Bârlădeanu întreținea relații sexuale cu elevi de seminar, decupează chirurgical informațiile utile dosarului de șantaj și se apucă să întocmească rechizitoriul, trimițând la sertar toate dovezile abuzurilor comise de Preasfințit asupra tinerilor seminariști.

Între 2009 și 2017, conținutul filmărilor a devenit piatra de temelie a vieții bisericești din județul Vaslui, arată documentarea „Să fie lumină”, în cadrul căreia șase reporteri au strâns informații și fapte, vreme de aproape un an de zile.

Seria jurnalistică rezultată debutează cu un prim episod despre canalele judiciare prin care au trecut casetele video până să poposească definitiv într-un fișet de procuratură. Departe de ochii publicului – și departe de dreptate. Citește articolul complet AICI.

 

(Visited 352 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.