Educaţie

Părinții la început de an școlar: Adevăratele cheltuieli încep abia după ce aflăm cerințele profesorilor

Noul an școlar a început astăzi, 10 septembrie 2018, când cei mici, dar și cei mari, alături de părinți sau de colegi s-au îndreptat spre poarta școlii pe care o vor păși negreșit până la mult râvnita vacanță de vară.

Scris de 
 pe data 
10 septembrie, 2018

O nouă provocare s-a deschis, așadar, în fața elevilor, dar mai ales în fața părinților pentru care începutul fiecărui an școlar aduce cheltuieli substanțiale, atât în ceea ce privește achiziționarea rechizitelor, cât și a uniformei școlare, formată astăzi dintr-un tricou alb sau cămașă și din fustă, pantaloni sau blugi de culoare închisă.

Chiar dacă învățământul este gratuit, cei mai mulți părinți admit că începerea școlii îi scutură, an de an, de câteva sute de lei, deși marile cheltuieli încep abia după ce cunosc cerințele profesorilor, întrucât mulți dascăli le cer să achiziționeze manuale, materiale auxiliare sau culegeri pentru un parcurs cât mai bun al elevilor.

Am cheltuit aproximativ 300 de lei pe rechizite până acum, însă am luat numai strictul necesar, nimic special… 2,3 caiete, ghiozdan, bloc de desen și cam atât. Urmează acum să cumpărăm haine, încălțări, echipament sportiv, să vedem ce cerințe mai sunt. Se spune că învățământul e gratuit, dar o familie nevoiașă nu își permite să ia nici măcar unui singur copil ce are nevoie… Așadar, ce face dacă are mai mulți? Un caiet studențesc e 5 lei și am înțeles că la toate materiile le cer numai astfel de caiete”, ne-a povestit Șaizer Dabu, o mămică al cărei băiat intră în clasa a V-a.

Am cheltuit foarte mult și încă nu am acoperit totul. Numai ghiozdanul a ajuns 170 de lei, i-am mai luat cămăși (în jur de 70 de lei fiecare), pantofi 200 de lei, ce să spun… toate sunt scumpe. Plus că ne așteptăm să mai cheltuim în funcție de cerințele profesorilor”, a precizat Gabriela Mocanu, o altă mămică.

Desigur, alți părinți nu se gândesc numai la cheltuielile privind rechizitele ci și la cele impuse de conducerea școlii pentru aciziționarea anumitor piese de mobilier sau a altor lucruri necesare în sala de curs.

Ne-am pregătit (n.r. pentru noul an școlar), fetița toată vacanța a scris, a citit, a repetat tabla înmulțirii, dar marea încercare e cea cu achiziționarea celor necesare. Momentan am cheltuit aproximativ 500 de lei, însă mai avem de luat rechizitele, ce ne-o mai cere la școală. Vom cheltui destul de mult pentru că sunt scumpe și mai avem destule de luat. Cerințele sunt mari, am înțeles că acum vor să achiziționeze jaluzele pentru clasă în valoare de 1.600 de lei. Mi se pare că sunt foarte scumpe, dar va trebui să dăm bani, vom vedea ce va fi”, ne-a mărturisit Elena Ștefan a cărei fată intră astăzi în clasa a VII-a.

O altă mămică admite că nu a cheltuit foarte mulți bani până în acest moment, gândindu-se că va fi nevoită să cumpere materialele didactice auxiliare pe care le impun profesorii.

Ne-am pregătit cu forțe proaspete pentru a avea succes în noul an. În rest, i-am luat câteva hăinuțe, ghiozdanul îl avea de anul trecut, dar sunt convinsă că abia acum încep adevăratele cheltuieli, să vedem ce vor cere profesorii. Noi, vă dați seama, încercăm să le oferim totul, ei trebuie să învețe. Acum dacă ne vor cere caiete speciale va trebui să le cumpărăm, nu avem de ales”, a afirmat Maria Vraciu.

 

Actualitate