Actualitate

Pe ce se ceartă generalii? În niciun caz pentru drepturile și bunăstarea militarilor

Forumul Structurilor Asociative ale Militarilor a devenit, în ultima perioadă, arena în care generalii și coloneii își spală rufele, își plătesc polițe și își fac calculele și alianțele pentru a acapara cât mai multă influență în ochii conducerii MApN. După lovitura de stat eșuată a generalului Băhnăreanu, luptele subterane pentru controlul Forumului s-au întețit. În realitate, chiar dacă nu s-a înscăunat și formal, generalul pare să dicteze tonul.

Scris de 
 pe data 
2 august, 2018

Tensiunile în cadrul Formului s-au acutizat la finalul lunii aprilie 2018, când generalul Neculai Băhnăreanu s-a autoproclamat președinte.Precizăm că din acest FORUM fac parte peste 30 de asociații și structuri ale cadrelor militare, care și-au ales în mod direct un președinte, în persoana generalului (r) Nicolae Gropan.

În data de 28 aprilie 2018, o mână de generali a decis decis în cadrul unei ședințe preluarea de către ANCMRR – prin preşedintele acesteia (Neculai Băhnăreanu),  a preşedinţiei FORUMULUI de dezbateri a preşedinţilor Structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională din România, în anul 2018.

Prin această mutare,  gen. (r) Băhăreanu a încercat să se instaleze de unul singur la conducerea FORUMULUI și implicit deasupra tuturor celorlalte asociații reprezentative pentru actualii și foștii militari, asupra cărora ar avea astfel un control deplin. Această tentativă de preluare nu a fost trecută cu vederea de asociațiile militare, care au luat poziții ferme și l-au reconfirmat pe generalul Gropan în funcție. Însă furtuna nu a trecut…

Ultima întrunire a Forumului a fost pe 19 iulie. Potrivit unui comunicat de presă, cu această ocazie au fost numiți în funcția de Secretar general al Forumului dl. mr.(r) jurist Petre UCIU și purtător de cuvânt dl. col(r) Marian TUDOR, președinte ROMIL.

Deși la ședință a participat  președintele Nicolae Gropan, cel care a prezentat și condus subiectele de pe ordinea de zi a fost generalul Băhnăreanu (la solicitarea sa). Astfel, au fost atinse următoarelor probleme:

o Desfășurarea întâlnirii, personale cu ministrul apărării, din data de 9 iulie a.c., cine a solicitat întâlnirea, ce s-a discutat, ce s-a stabilit;

o Analiza Planului de măsuri cu activitățile ce se vor organiza și desfășura de către minister pentru îmbunătățirea cooperării cu structurile asociative;

o Stabilirea întâlnirii cu reprezentanții Casei Sectoriale de Pensii;

o Stabilirea întâlnirii cu secretarul general al PSD și împuternicirea reprezentantului ANCMRR Bistrița Năsăud pentru soluționarea acestei acțiuni;

o Solicitarea mandatului pentru întâlnirea cu ministrul apărării din data de 30 iulie a.c.;

O radiografie foarte interesantă și corectă a ședinței a fost prezentată pe site-ul www.in-cuiul-catarii.info

În esență, se desprind aceleași mari neînțelegeri și puncte divergente ale generalilor, care își dispută sferele de influență și controlul asupra tuturor structurilor asociative ale cadrelor militare. Se ceartă pe stabilirea membrilor delegațiilor Forumului la întâlnirile cu oficialii MApN, cine să se întâlnească cu Fifor, cine cu secretarul de stat, cine să discute cu secretarul general al PSD (politicul are mari interese în zonă și sunt mulți generali care vor să deconteze servicii și favoruri către PSD).
Însă, cu siguranță, niciunul dintre generalii și coloneii care își dau peste picioare nu are pe agenda sa problemele reale ale militarilor. E lesne de înțeles când ai o pensie de peste 10.000 lei pe lună, că nu prea te interesează de amărâții care ies la pensie cu 1.200 lei. Miza lor sunt funcțiile și influența. Pe asta se ceară domnii generali.

Actualitate