Actualitate

Percheziții DIICOT la Constanța pentru destructurarea unei rețele de trafic de migranți și droguri de mare risc

O amplă rețea de traficanți de migranți și droguri de mare risc a fost destructurată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Arad care, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Arad, au efectuat un număr de 23 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Constanța, Timiș și Arad.

Scris de 
 pe data 
19 ianuarie, 2022

Potrivit DIICOT, în perioada 2020 – 2022, mai multe persoane, din județele Arad, Timiș, Constanța și Buzău, au constituit un grup organizat infracțional, cu scopul de a transporta ilegal migranți, către alte state ale Uniunii Europene.

„Membrii grupului infracţional au racolat migranţi proveniţi din Orientul Mijlociu care se adăposteau pe raza judeţului Timiş, în special în municipiul Timişoara, în aşteptarea momentului prielnic pentru a trece ilegal frontiera României cu Ungaria. Migranţii proveneau din centrele de cazare speciale situate în Timişoara, Bucureşti, Galaţi sau din rândul celor care ajungeau ilegal în România, din Serbia şi Bulgaria.

Migranţii erau preluați din Timişoara şi transportați cu autoturismele proprii sau cu microbuze închiriate, până la frontiera de stat a României cu Ungaria, fiind călăuziți în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, destinaţia finală a acestora fiind Austria şi Germania“, se arată în comunicatul DIICOT.

Independent de activitatea infracţională de trafic de migranţi, doi dintre membrii grupării infracţionale au comercializat, împreună cu alte 4 persoane, în perioada august – noiembrie 2021, diferite cantități de cannabis către consumatori de pe raza județului Arad.

„În urma perchezițiilor, au fost descoperiţi 6 migranţi de origine afgană, care erau adăpostiţi la locuinţa din Arad a unui inculpat și au fost ridicate în vederea confiscării speciale două autovehiculele folosite în transportarea şi călăuzirea ilegală a migranţilor. Totodată, au mai fost identificate şi un număr de 22 telefoane mobile şi 2 laptopuri folosite în activitatea infracţională.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 21 de persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara, BCCO Constanța și SCCO Buzău, al polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Arad, al polițiștilor de frontieră din cadrul S.T.P.F Vărșand și S.T.P.F. Arad, precum și al jandarmilor din cadul I.J.J. Timiș, Arad și Constanța“ – au mai precizat procurorii DIICOT.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“.

Actualitate