Practic, zona de îmbăiere s-a micșorat considerabil, în unele locuri de la 150 metri la 30-40 de metri. Asta înseamnă că dacă înainte puteai intra în mare cel puțin 150 metri până să ajungi la baliză (zona sigură), acum, distanța s-a redus și de până la 5 ori.

În aceste condiții, salvamarii din Mamaia atrag atenția că marea este foarte periculoasă și există risc de înec inclusiv pentru înotătorii experimentați.

Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, a declarat pentru adevarul.ro că zona sigură de îmbăiere nu mai este, ca până acum, la 100 – 150 de metri în larg, ci, după înnisipare, aceasta s-a redus în unele locuri la 40 – 50 de metri, în funcţie de configuraţia terenului.

„Am spus-o de multe ori şi repet: apa este un mediu periculos pentru oricine: chiar dacă ştii să înoţi bine, dacă nu respecţi câteva reguli apar pericolele. Faptul că adâncimea mării creşte după 40 – 70 de metri este periculos:  în momentul în care valul se retrage degajă o cantitate foarte mare de apă, şi este practic ca o ventuză. Chiar dacă eşti foarte bun înotător, este greu să te lupţi cu acel curent care te trage în larg. Şi atunci, cei care nu ştiu să înoate sau copiii care sunt lăsaţi nesupravegheaţi pe plajă se expun unui mare pericol. Practic, cei prinşi în apă sunt traşi foarte uşor în larg şi devin victime sigure”, a povestit salvamarul citat de adevarul.ro

Acesta explică şi cum trebuie să se comporte orice persoană prinsă de curenți în apa mării.

„Nu te pui contra curentului, pentru că te dovedeşte. Trebuie să te laşi purtat de el până când slăbeşte din putere şi apoi ieşi pe lateral. În acelaşi timp, poţi să faci semne după ajutor, eşti observat şi salvat. Dacă te pui să te lupţi cu curentul, nu ai nicio şansă“, explică Gabriel Culea.

(Visited 13.099 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.