De Izvorul Tămăduirii, creștinii ortodocşi vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică. După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău” ce are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.

Potrivit www.crestin-ortodox.ro, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii succedă o minune săvârșită de Maica Domnului înainte de încoronarea împăratului Leon cel Mare. Împăratul a găsit într-o pădure din apropierea Constantinopolului un orb bătrân, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar bătrânul s-a vindecat. Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica Izvorului cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.

Lăcașul de cult există încă în vechiul Constantinopol, Istambulul de astăzi, sărbătoarea fiind adoptată de Biserica Ortodoxă între secolele V şi VI.

În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

Conform tradiției populare, bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfințită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu Agheasma Mică se stropesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii.

În credința populară, sărbătoarea este norocoasă şi spornică pentru săpătorii de fântâni, deoarece, se spune că în această zi apele sunt mai zgomotoase și mai zbuciumate, ajutând săpătorii să găsească mai repede sursa lor.

Gospodinele care respectă praznicul nu spală, nu calcă și nu cos, dar stropesc cu apă sfinţită grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic.

În Dobrogea, sărbătoarea are o însemnătate aparte, deoarece, la Mănăstirea Dervent, există un cunoscut izvor unde se crede că Sfântul Apostol Andrei a săvârșit numeroase minuni. An de an, credincioșii vin în pelerinaj la Dervent în această zi sfântă și beau apa vechiului izvor ce curge și astăzi.

 

(Visited 102 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.