Preotul Rusnac a fost responsabil tehnic în cadrul proiectului „Egalitate pe piața muncii – Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile” (desfășurat în anul 2014) finanțat din fonduri europene nerambursabile pentru care s-a semnat un acord cu Agenția Națională Antidrog (beneficiarul proiectului).

În baza respectivului document Arhiepiscopia Tomisului se obliga să desfășoare cursuri de formare profesională (operator introducere, validare, prelucrare date – calificare; îngrijire bătrâni la domiciliu; patiser – cofetar) cu 230 de persoane, o parte dintre acestea fiind externate către o societate administrată de Ionuț Cosmin Băncilă, cercetat, de asemenea, de DNA.

Astfel, în perioada august – octombrie 2015, Vasile Rusnac și Ionuț Cosmin Băncilă ar fi folosit, cu rea credință, în cadrul proiectului menționat, declarații și documente false, inexacte sau incomplete ce atestă realizarea activităților contractare în proporție de 100%, deși în realitate cursurile de formare privind meseriile de patiser – cofetar nu au avut loc, lucru pe care cei doi inculpați l-ar fi recunoscut.

Ca urmare a acestor demersuri, Vasile Rusnac şi Ionuţ-Cosmin Băncilă ar fi obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă totală de 472.543 lei (din care 346.903 lei – Arhiepiscopia Tomisului şi 125.640 lei – societatea comercială administrată de inculpatul Băcilă Ionuţ-Cosmin)”, se menționează în rechizitoriu.

Procurorii anticorupție au dispus, așadar, până la concurența prejudiciului, poprirea conturilor bancare deținute de Vasile Rusnac şi persoana/partea responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului, precum și a conturilor deținute de Ionuț Cosmin Băncilă și societatea pe care o adminsitrează.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Constanța, procurorii DNA propunând menținerea măsurilor asiguratorii stabilite în acest moment.

 

(Visited 1.689 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.