Eveniment

Presa din Israel: România, prima țară din Europa care se va dota cu scut Iron Dome. Realitatea, însă…

Presa israeliană anunță că România pare decisă să devină prima țară europeană care să cumpere sistemul antirachetă Iron Dome.

Scris de 
 pe data 
22 septembrie, 2022

România va deveni prima țară europeană care se va dota cu sistemul israelian antirachetă Iron Dome, au declarat surse israeliene pentru publicația Haaretz. Doar că israelienii nu prea cunosc cum merg treburile prin România…

Speculațiile au apărut după ce ministrul Apărării din România, Vasile Dîncu, a vizitat, în perioada 14 – 15 septembrie, sediile unor companii din industria de apărare israeliană, inclusiv cele implicate în dezvoltarea Iron Dome.

„Miercuri, 14 septembrie, ministrul Dîncu a vizitat facilitățile companiei Israel Aerospace Industries din Tel Aviv, unde s-a întâlnit cu specialiștii români care lucrează în cadrul companiei. Joi, 15 septembrie, demnitarul român a vizitat companiile Rafael Advanced Defense Systems ce activează în domeniul aerospațial și de apărare și Elbit Systems, o companie din industria de apărare cu investiții importante în România”, se arată într-un comunicat MApN, preluat de digi24.ro.

Ceea ce nu știu israelienii este că, în România, politicienii și guvernanții spun multe, dar nu fac nimic. Doar în domeniul Apărării, România ar fi trebuit să dispună deja de 4 corvete noi nouțe construite în țara noastră, de submarine, de flotă nouă de avioane, de o generație nouă de tancuri și vehicule amfibii.

Însă, tot ce s-a făcut în realitate a fost să cumpărăm două fregate de la fier vechi din Marea Britanie și câteva avioane de vânătoare F16 vechi, scoase din uz de alte armate din Europa, care, în loc să le caseze, le-au vândut României.

Revenind la Iron Dome, acesta este un sistem de apărare antirachetă dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

„Iron Dome” („Cupola de fier”, într-o traducere aproximativă) a devenit cunoscut pe plan mondial în mai 2021, în urma celui mai mare atac cu rachete asupra Israelului, când armata israeliană a reușit să intercepteze un mare număr de proiectile de artilerie trase din zona fâșiei Gaza de gruparea Hamas.

Oficialii militari israelieni au spus căsistemul antirachetă a reușit să intercepteze 90% din cele peste 1.000 de obuze de artilerie și rachete de tip Katiușa, lansate asupra Israelului în cadrul confruntărilor din Fâșia Gaza dintre evrei și palestinieni.

Actualitate