Actualitate

Președintele Iohannis s-a vaccinat împotriva Covid-19. „Vaccinarea ne va scoate din pandemie“

Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat într-un eveniment public care a avut loc de la ora 10.00 la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Scris de 
 pe data 
15 ianuarie, 2021

„Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricție, ne vor scoate din pandemie”, a declarat Klaus Iohannis.

El a deschis simbolic etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva coronavirus în care sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice și angajații din domenii esențiale.

În conferința de presă de miercuri, Klaus Iohannis a arătat că a preferat să aștepte etapa a doua pentru a nu crea senzația că „se bagă în față”.

„Nu am dorit nici eu, nici premierul, ca să zic aşa, în ghilimele, să ne băgăm în faţă. Ar fi fost, probabil, mesajul greşit, dar vineri, în 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului de învăţământ, a persoanelor de peste 65 de ani şi a persoanelor cu comorbidităţi, cu boli cronice, dar şi a personalului numit esenţial, de exemplu Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe. Şi pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri”, anunțat Klaus Iohannis în conferința de presă susținută miercuri.

Peste 5,5 milioane de oameni trebuie vaccinați până în luna aprilie, când ar urma să înceapă imunizarea populației generale din România.

Programările pentru etapa a II-a a vaccinării vor începe pe 15 ianuarie, de la ora 15.00, iar anumite categorii vor avea dreptul să-și aleagă ziua și centrul unde se vor vaccina, potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă a transmis că programările persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice se pot face individual, prin medicii de familie, prin serviciile de call center, prin direcțiile de asistență socială și prin aparținători.

În cazul persoanelor care deservesc activități esențiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.

Actualitate