Actualitate

Prețul motorinei va sări de 9 lei/litru săptămâna aceasta după embargoul impus în UE la țițeiul rusesc

Lukoil va fi cea mai afectată companie de pe piața românească.

Scris de 
 pe data 
9 mai, 2022

Impunerea unui embargo importului de țiței și produse petroliere din Rusia la nivelul UE a condus la o explozie a prețurilor carburanților la pompă pe piața internă.

Din momentul anunțului anunțului președintelui CE, Ursula von der Leyen, din 4 mai și până în prezent, benzina și motorina s-au scumpit cu 13 bani/l în stațiile Petrom și OMV operate de liderul pieței, OMV Petrom, și cu 10 bani/l în stațiile Lukoil, companie care va fi probabil cea mai afectată de interzicerea importului de țiței din Rusia, informează Profit.ro.

„Foarte probabil, în următoarele zile, prețul benzinei standard va sări de 8 lei/l, iar cel al motorinei standard, de 9 lei/l, benzina scumpindu-se în prezent în același ritm cu diesel-ul, spre deosebire de evoluția din ultimele 2 luni, în care majorările de preț la motorină au fost net superioare celor la benzină, care chiar se ieftinise marginal”, se precizează în articolul publicat de Profit.ro.

O treime din țițeiul procesat în rafinăriile autohtone, în special la Petrotel, deținută de gigantul rus Lukoil, este de proveniență rusă. De asemenea, o treime din motorina comercializată pe piața internă provine din Rusia.

Actualitate