În cadrul unei ședițe de joi, 22 august, cei 25 de consilieri prezenți au votat în unanimitate pentru cumpărarea rețelei de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța. Astfel, Primăria va plăti 2.232.374 de lei, fără TVA, urmând ca preluarea rețelei să fie făcută în 45 de zile.

Liberalii constănțeni i-au solicitat lui Decebal Făgădău ca în termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului, să prezinte Consiliului Local planul de acțiuni privind modernizarea rețelei de transport agent termic, impactul bugetar și resursele umane implicate.

Septimiu Bourceanu, prim vice-președintele PNL Constanța, a transmis că votul liberalilor a fost dat cu o serie de obligații pentru administrația locală.

Votul dat de consilierii locali liberali pentru cumpărarea de către municipalitate a reţelei de transport a energiei termice vine cu responsabilități și obligații atât pentru primarul Constanței cât și pentru PNL.

Prin amendamentul pe care l-am adus la proiectul de hotărâre, Decebal Făgădău și-a asumat implementarea acestui demers și obligația ca, în 30 zile, să prezinte planul de acțiuni pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Îi transmit lui Decebal Făgădău că vom urmări atent traiectoria acestui proiect și modul în care îl pune în aplicare.

Este în interesul constănțenilor ca reabilitarea rețelei termice să se concretizeze și să nu fie doar subiect de campanie electorală pentru un primar care își mai dorește un mandat.”, spune Bourceanu.

La rândul lor, consilierii din partea PSD și PMP au introdus un amendament prin care au condiționat preluarea rețelelor de termoficare prin preluarea la pachet și a unui studiu de fezabilitate, actualizat, elaborat de către Electrocentrale Constanța, pentru a câștiga timp pentru depunerea aplicației în vederea absorției fondurilor europene cu care va fi modernizată rețeaua de termoficare.

Valoarea studiului de fezabilitate privind modernizarea rețelei de termoficare, estimată în 2015 de Electrocentrale Constanța, se ridica la aproape 65 de milioane de euro. Potrivit primarului Făgădău, finanțarea va fi făcută cu fonduri europene, iar autoritatea locală va depune în perioada următoare un proiect pentru atragerea de fonduri.

Proiectul trebuie finalizat în etape, pentru că în integralitate nu are cum să se finalizeze, până la încheierea actualului exercițiu financiar cu fonduri structurale. Cu alte cuvinte, până în 2022, cel mult cu o prorogare până în 2023“, a declarat Decebal Făgădău.

 

(Visited 372 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.