Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a semnat contractul de finanțare cu fonduri europene pentru proiectul „,CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE PRIN MODERNIZAREA ȘI EXTINDEREA ILUMINATULUI PUBLIC ÎN ORAȘUL NĂVODARI”.

Proiectul este foarte important pentru orașul Năvodari, în condițiile în care iluminatul public se va extinde și se va moderniza pe 60 de străzi și tronsoane din oraș.

Implementarea proiectului presupune extinderea rețelei de iluminat public utilizând surse fotovoltaice. Se vor monta:

– 107 de stâlpi metalici noi cu înălțime 8 m echipați cu sistem fotovoltaic- corp de iluminat LED 70 W;
– 438 de stâlpi metalici noi cu înălțime 6 m echipați cu sistem fotovoltaic – corp de iluminat LED 54 W;
– 61 de stâlpi metalici noi cu înălțime de 6 m echipați cu sistem fotovoltaic – corp de iluminat LED 35 W;
– 11 de stâlpi metalici noi cu înălțime 6 m echipați cu sistem fotovoltaic – corp de iluminat LED 35 W;
– 84 de stâlpi metalici noi cu înălțime 6 m echipați cu sistem fotovoltaic – corp de iluminat LED 54 W;
– 26 de stâlpi metalici noi cu înălțime 4 m echipați cu sistem fotovoltaic – corp de iluminat LED 25 W + sistem fotovoltaic;
– rețea electrică LES pământ – 1416 metri;
– rețea electrice LES asfalt / beton – 1116 metri;
– punct de aprindere si comanda iluminat public

Strazile și zonele pe care se realizează iluminatul public sunt:

Pod județean, Midia Năvodari, Parc La grătare, pod județean tronson II, str. T2, DC 86+str. d25 lot 1, lot 3), str. Hanului, Bulevardul Mamaia Nord +trup Mamaia Nord, lot 5, str D25, Prelungirea D10, prelungirea D12, prelungirea D13, prelungirea D14, prelungirea D17, prelungirea D18, prelungirea D19, prelungirea D20, prelungirea D24, str. B1, zona trup Mamaia Nord, zona Tabara de copii, nr.lot 1/187 – cf 108345, zona trup mamaia nord, zona tabara de copii lot 1/186 – cf 108344, str. B5, str. B7, str. S1, str. S2, str. S3, str. S4, str. S5, str. S6, str. S7, str. S8, str. S9, str. S10, str. S11, str.S12, str. S14, str. S15, str.S16, str. S17, str. S18, ‪aleea D28, aleea D29, ‪aleea D30, aleea D26, saleea D27, ‪str Tineretului nr.3, dispecerat – sistem informatic pentru telegestiune.

Totodată, pentru o mai propice alimentare a sistemului de iluminat, prin intermediul proiectului, se realizează o rețea de electrică subterană care va permite ca alimentarea sistemului să se facă din rețea și nu doar din acumulatorul aferent fiecărui stâlp în parte.

Odată cu execuția lucrării de extindere a rețelei de iluminat public, rețeaua de iluminat public a orașului Năvodari va fi dotată cu un sistem de telegestiune care va permite controlul rețelei de iluminat public în timp real, pornirea/oprirea corpurilor existente și a celor montate prin proiect, identificarea problemelor sistemului de iluminat public, eventualele furturi de energie din rețeaua de iluminat public, va permite reglarea fluxului luminos, va raporta (prin mail/sms) si înregistra automat eventuale defecte sau erori de funcționare.

Pe lângă realizarea unui scenariu de funcționare si dimming adecvat (reducere orara), sistemul va monitoriza si înregistra consumurile de energie electrica, precum si diverse mărimi electrice (tensiune, frecventa etc); monitorizarea si înregistrarea putând fi realizate pentru fiecare corp de iluminat si/sau punct de aprindere în parte, întregul sistem putând fi controlat informatizat.

Prin realizarea acestui proiect, se va realiza o scădere a consumului anual de energie primară în iluminatul public cu 318.580 kwh/an, o scădere anuală estimată a gazelor cu efect de seră (echivalent tone CO2) de la 97.11 la 5.64, extinderea rețelei de iluminat public cu 18.591 ml, montarea unui număr de 632 de surse noi de energie regenerabile, montarea unui număr total de 727 de stâlpi și corpuri de iluminat cu led noi.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5 milioane euro, din care contribuția orașului Năvodari este de doar 2 %.

(Visited 1.342 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.