Administraţie

Primăria Năvodari organizează acțiune de donare de sânge

Sâmbătă, 13 noiembrie, la Năvodari se va desfășura o acțiune de donare de sânge!

Scris de 
 pe data 
9 noiembrie, 2021

Primăria Orașului Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o nouă acțiune de donare de sânge la Năvodari. O echipă mobilă va fi prezentă, sâmbătă, 13 noiembrie, în intervalul orar 08.30-13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din cadrul Direcției Asistență Socială (Str. Sănătății, nr. 2).

Pentru a evita aglomerarea, persoanele care doresc să doneze sânge sunt rugate să se programeze la numărul de telefon 0746.724.228, de luni-vineri, în intervalul orar 09.00-16.00.

La acțiunea de donare din 13 noiembrie sunt așteptați atât locuitorii orașului Năvodari, precum și cei din localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Potrivit legii, persoanele donatoare vor beneficia de zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, 7 tichete de masă pentru produse alimentare, decontarea cheltuielilor de transport în ziua donării pentru cei care au domiciliul în altă localitate, reducere 50% pentru achiziția unui abonament pentru o lună pentru mijloacele publice de transport dacă domiciliul este în localitatea în care își are sediul Centrul de Transfuzie Sanguină.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani (pentru persoanele aflate la prima donare – vârsta între 18-55 de ani), cu greutatea peste 50 de kilograme, stare generală de sănătate bună, care nu au avut vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni și cele care nu au sau nu au avut anumite boli precum: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, infecție HIV, accidente vasculare cerebrale, boli autoimune, afecțiuni neurologie și psihice, neoplazii, astm bronșic, BPOC, afecțiuni dermatologice etc.

Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice! De asemenea, donatorii de sânge nu trebuie să consume alimente grase cu cel puțin 24 de ore înaintea donării ori să fumeze cu 1-2 ore înainte și după donarea de sânge.

În ziua donării, se recomandă un mic dejun ușor: sandwich-uri, fructe, lactate și minimum 500 ml de lichide.

Actualitate