Administraţie

Primarul comunei Nicolae Bălcescu, mesaj privind situația rețelei de apă din satul Dorobanțu

Sursă foto: telanganatoday.com

Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Dumitru Timofte, a anunțat că rețeaua de apă din satul Dorobanțu ar putea intra în serviciul de operare al unui operator autorizat, ca urmare a mai multor adrese ale ANRSC și al unui raport întocmit de Curtea de Conturi.

Scris de 
 pe data 
26 noiembrie, 2021

În fapt, primarul explică faptul că SC Nic Bal Prest, compania Consiliului Local, nu mai poate opera serviciul de alimentare cu apă în Dorobanțu deoarece contravine legii ca pe raza unui UAT să funcționeze doi operatori de apă și canalizare. Și cum în Nicolae Bălcescu rețeaua de apă este administrată de SC RAJA SA, ANRSC a refuzat să avizeze prețul apei și să autorizeze SC Nic Bal Prest pentru a deveni operator acreditat.

„Curtea de Conturi și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Publică obligă Primăria Nicolae Bălcescu să cedeze rețeaua de apă din satul Dorobanțu către un operator de apă acreditat și autorizat.

Eu, ca primar al comunei, NU VREAU să renunț la sistemul de alimentare cu apă din Dorobanțu. Este realizat din banii noștri și consider că îl putem gestiona foarte bine și singuri, așa cum am făcut în toți acești ani. Dar, din păcate, legea este foarte clară, iar nenumăratele controale făcute de autoritățile centrale nu ne prea mai dau de ales și ne obligă să cedăm rețeaua de apă către alt operator”, a declarat primarul Dumitru Timofte.

Primarul spune că a căutat toate soluțiile legale pentru a păstra rețeaua de apă, însă legea este clară.

„Vă înțeleg indignarea, sunt la fel de supărat ca și dvs, am căutat toate soluțiile legale, inclusiv cu avocații, dar nu avem altă alternativă. Cel puțin nu la momentul acesta.Prin ultima adresă, din data de 6.10.2021, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Publică a refuzat să avizeze prețul la apă pentru Nic Bal Prest, a constatat nulitatea contractului de gestiune a serviciului de apă, a stabilit că Nic Bal Prest furnizează nelegal serviciul de alimentare cu apă în satul Dorobanțu și a cerut predarea serviciului de alimentare cu apă către un operator licențiat. În caz contrar, se vor aplica amenzi de 50.000 lei.

Comuna Nicolae Bălcescu se află, din anul 2009, în această situație de ilegalitate în ceea ce privește serviciul de alimentare cu apă: în Nicolae Bălcescu operator de apă este SC RAJA, în Dorobanțu este SC Nic Bal Prest SRL. Legea spune că pe raza unui UAT nu poate exista decât un singur operator care să aibă licență ANRSC, iar atâta timp cât există RAJA noi nu putem opera legal serviciul de alimentare cu apă.Vă voi ține la curent cu tot ceea ce se va întâmpla în perioada următoare și voi încerca toate modalitățile legale să nu pierdem rețeaua de apă de la Dorobanțu”, a mai precizat Dumitru Timofte.

Actualitate