Actualitate

Procurorii constănțeni anunță proteste. Parchetul Judecătoriei deja și-a suspendat activitatea pentru 3 zile

Judecători și procurori din întreaga țară anunță forme de protest împotriva Ordonanței de Urgență dată de Ministrul Justiției, Tudorel Toader. La Constanța, prima instituție care și-a suspendat activitatea este Parchetul Judecătoriei.

Scris de 
 pe data 
22 februarie, 2019

Magistraţii susţin că nu vor mai putea să-şi practice meseria şi că amestecul politicului va decredibiliza Justiţia în România.

În urma unei adunări generale, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au decis să își suspende activitatea timp de trei zile. Decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare (o singură abținere) și a fost confirmată de prim-procurorul parchetului, transmite info-sud-est.ro

Procurorii constănțeni, de la mai multe parchete, vor protesta astăzi, 22 februarie, între 16:00-16:30 în fața sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

Șeful Parchetului Judecătoriei Constanța, Viorel Teliceanu, declara la începutul lunii februarie, într-un interviu, că sistemul judiciar se află sub o puternică presiune, în special din partea celor cu probleme penale şi care deţin poziţii privilegiate în societate și au influenţă politică, media şi financiară şi, ca atare, folosesc toate aceste mijloace în lupta împotriva sistemului. El afirma, într-un interviu pentru info-sud-est.ro, că manipularea a ajuns la un nivel pe care cu greu ni l-am fi putut imagina, dar, dincolo de manipularea media, cel mai grav este că se încearcă amputarea mijloacelor legale pe care judecătorii şi procurorii le au la dispoziţie pentru realizarea actului de justiţie.

De asemenea, peste 200 de magistraţi din Cluj-Napoca au ieşit deja în stradă şi protestează, vineri, 22 februarie, în faţa Curţii de Apel Cluj. Și aceștia au transmis că vor suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână începând cu data de luni, 25 februarie 2019: cauzele se vor amâna, cu excepţia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecţie, suspendarea actelor administrative, ordonanţe preşedinţiale);

Proteste mai sunt anunțate în București, Timișoara, Brașov și în alte orașe din țară, în cursul după-amiezii.

În București, magistrații vor protesta de la ora 18.00, pe treptele Palatului de Justiție din Capitală față de noile modificări aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență.

Magistrații vor protesta în București, vineri, 22 februarie, ora 18.00, pe treptele Palatului de Justiție, față de modificările intempestive aduse în această săptămână legilor justiției prin ordonanță de urgență, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a corpului de magistrați. Toate instituțiile statului trebuie să respecte independența justiției, separația și echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenței și al loialității, atât față de celelalte instituții, cât mai ales față de cetățeni”, este anunțul postat pe Facebook de procurorul Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte.

 

Actualitate