Educaţie

Profesorii răsuflă ușurați. Lui Ciucă i-au intrat ieri pe card pensia specială de 18.000 lei și salariul de 17.000 lei

Greva din învățământ cotinuă și astăzi și se anunță a fi una de durată după ce toate revendicările sindicatelor din Educație au fost respinse de Guvern.

Scris de 
 pe data 
24 mai, 2023

În schimb, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanți ai părinților și ai elevilor și le-a cerut să pună presiune pe dascăli pentru a se întoarce la catedră. Primul-ministru le-a transmis acestora că greva profesorilor nu ține cont și de nevoile elevilor.

„Vă rog să fiți parte a soluției și să susțineți demersurile noastre pentru a stinge această grevă care ne afectează pe toți. Problemele salariale vor fi rezolvate în legea salarizării unitare, avem nevoie de încredere. Vom veni cu un calendar al rezolvării problemelor salariale”, a declarat Ciucă în timpul întâlnirii, potrivit unor surse.

„Unde este elevul în revendicările sindicale?”, a întrebat premierul care a afirmat că dacă este nevoie, va face oricâte întâlniri sunt necesare pentru a opri greva, dar în cadrul legal.

Ordonanța cu măsurile pentru profesori, care vizează debutanții, profesorii din zone defavorizate va intra vineri în ședința de guvern. Premierul le-a spus reprezentanților elevilor și părinților că toate problemele acumulate în peste treizeci de ani nu pot fi rezolvate deodată, dar a subliniat că prioritatea tuturor o reprezintă elevii.

Profesorii cer o majorare a salariilor cu 16% sau prima de 4.000 de lei în două tranșe – 2.000 de lei în 5 iunie și 2.000 de lei în 5 octombrie.

În timp ce le spune profesorilor că țara nu are bani pentru salarii decente în învățământ, Nicolae Ciucă este principalul beneficiar al sistemului bolnav de salarizare și pensii speciale. Premierul încasează lunar, pe lâng salariul de 17.000 lei net și o pensie specială de 18.000 lei lunar. Și când ai asemenea venituri, cum să îl crezi pe amărâtul de învățător sau educator care face naveta zilnic 100 km pentru a preda la o școală în fundul satului pe un salariu de 2000 lei/lună?

Actualitate