Educaţie

Proiect legislativ: 50 de euro de elev pentru cărți

Parlamentarii PSD, PNL, USR, PMP şi UDMR au înaintat un nou proiect de lege ce prevede ca elevii să primeacă 50 de euro pentru a-și cumpăra cărți.

Scris de 
 pe data 
5 aprilie, 2018

Semnatarii proiectului legislativ vor să acorde un ajutor elevilor care au absolvit primul an de studiu de la îneputul fiecărui ciclu de învățământ pentru a-și achiziționa cărți.

Suma reprezintă echivalentul în lei a 50 de euro. Elevii beneficiari ai ajutorului financiar vor primi de la unităţile de învăţământ unde studiază documentele necesare în vederea valorificării acestui ajutor şi vor face dovada achizi’ionării de cărţi şi cărţi în format electronic. Proiectul de lege mai prevede că sumele necesare acordării ajutorului financiar se asigură de la bugetul de stat, prin Minsterul Educaţiei şi Cercetării”, spun iniţiatorii.

Totodată, aceștia susțin că ajutorul financiar este menit să îi stimuleze pe elevi „să descopere şi să aprofundeze plăcerea de a citi cu efecte incontestabile pentru dezvoltarea lor ulterioară” și că noul proiect se adresează acelor elevi care nu au posibilități materiale necesare achiziționării materialelor didactice trebuitoare.

Printre motivele propunerii se găsește și un stiudiu Eurostat care arată că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește achiziționarea cărților. Așadar, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună, în vreme ce, potrivit Institutul Naţional de Cercetare în Cultură, un român din cinci nu a citit niciodată o carte.

Impactul bugetar al proiectului se ridică la 25 de milioane de euro, inițiativa fiind deja înregistrată și urmând a fi dezbătută în Senat.

La propunerea deputatului PNL, Ovidiu Raețchi, același grup a mai semnat  un proiect de lege ce urmează a fi dezbătut în senat care prevede un ajutor financiar în valoare de 100 de euro pentru cadrele didactice titulare și/sau suplimentare (din învățământul preuniversitar) tot pentru achiziționarea de cărți (în format tipărit sau electronic).

 

Actualitate