Educaţie

Psihologii, avertisment pentru părinți! Afecțiunea de care suferă tot mai mulți copii mici

Noi studii au ajuns la concluzia că majoritatea copii care petrec prea mult timp în faţa ecranelor – TV, laptopuri, tablete – prezintă simptome specifice autismului.

Scris de 
 pe data 
12 februarie, 2020

Fenomenul este descris ca „autism virtual” sau autism provocat de ecranele electrice şi a fost astfel numit de psihologul român Marius Zamfir, informează siteul suntmamica.ro.

„L-am numit autism pentru că are simptomele specifice copiilor cu autism. Simptome perfect identice. Este aproape imposibil să faci diagnosticul diferenţiat dacă are sau nu are autism virtual sau autism clasic pentru că simptomele sunt perfect la fel. Simptomele autismului sunt lipsa reciprocităţii sociale, lipsa contactului vizual, lipsa dezvoltării limbajului, lipsa jocului şi mai ales a jocului social, de rol în care copilul se preface că este ceva sau că face ceva şi jocurile stereotipe şi repetitive”, a declarat Marius Zamfir, psiholog şi coordonator Centru pentru Copii cu Autism, citat de www.suntmamica.ro.

Psihologul a explicat că acesta este un fenomen în creştere şi că în 90% dintre cazuri părinţii au recunoscut că cei mici petrec câte 4-5 ore pe zi în faţa televizorului. Incidența este de 80% la băieți.

„Acesta este un fenomen de care eu mă lovesc în peste 90% din cazurile noi. Aproape că nu am mai întâlnit părinte – în momentul în care mă sună că are o problemă cu copilul, prima întrebare este cât a stat copilul în mediul virtual în perioada 0-2 ani. La peste 90% din cazuri părinţii îmi spun peste 4-5 ore. Televizorul poate fi factor declanşator sau factor agravant.

Diferenţa dintre autism clasic şi cel virtual este că acolo vorbim despre o distrugere şi o nedezvoltare neurologică cauzată de factori biologici. În general distrugerea este ireversibilă pe zonele acelea nu se mai creează sinapse pe când în cazul aceste este vorba despre nestimulare, nedezvoltare corespunzătoare şi a ariilor neuronale de aceasta copilul se reface repede”, a explicat Zamfir

Actualitate