Actualitate

Putin, în stare de șoc după ce l-a certat Iohannis: „România a acționat ferm pentru tragerea la răspundere și izolarea Rusiei”

Președintele Klaus Iohannis a transmis ambasadorilor acreditați la București că „România a acționat ferm pentru tragerea la răspundere și izolarea Rusiei”

Scris de 
 pe data 
17 ianuarie, 2023

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un mesaj ambasadorilor acreditați la București. Acesta a vorbit despre provocările anului trecut, dar și despre prioritățile României în 2023. „Europa și lumea întreagă nu mai sunt și nu vor mai fi la fel”, spune președintele, citat de digi24.ro

Klaus Iohannis a amintit în discursul anual transmis șefilor misiunilor diplomatice acreditați în România că țara noastră a acționat „imediat, ferm și decisiv” într-un context global „dezechilibrat prin crize suprapuse în plan economic, energetic și alimentar.”

„Anul 2022 a fost și un an al curajului în fața invaziei ruse, un an al apărării democrației și al principiilor suverane, un an al unității de acțiune și al solidarității”, spune președintele.

Acesta a vorbit despre demersurile României la nivelul UE și NATO în contextul războiului din Ucraina și a mulțumit partenerilor pentru sprijinul acordat. Totodată, președintele spune că „România își va urmări și în 2023 obiectivele de politică externă pe baza celor trei piloni esențiali: creșterea rolului și a influenței în Uniunea Europeană, respectiv în NATO, și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.”

„Anul care tocmai a început nu va fi simplu. Ne va testa în continuare capacitatea de a răspunde la provocări, de a rămâne solidari și mai ales uniți. Răspunsul României la criza provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei va continua să fie multidimensional și cuprinzător. Vom continua să sprijinim Ucraina și Republica Moldova, inclusiv aspirațiile lor europene și euroatlantice, după caz”, a declarat președintele.

Actualitate