Administraţie

Robert Șerban, primar Eforie: „Primăria și CL Eforie nu au majorat taxele nici măcar cu 1 LEU. Guvernul PSD a mărit impozitele golănește”

Sute de primării din întreaga țară, care au refuzat să crească taxele și impozitele locale pentru 2019, au fost pedepsite de Guvernul PSD, care, trecând peste voința primarilor și a consiliilor locale, obligă direct funcționarii publici de la ghișee să aplice și să încaseze nivelul maxim al taxelor locale.

Scris de 
 pe data 
13 februarie, 2019

Printr-o inepție legislativă, prin Ordonanța 114, publicată în MO pe 29 decembrie 2018, Guvernul anunță primăriile că dacă nu indexează birurile locale până pe 27 decembrie 2018 (Teodorovici a descoperit mașina timpului), compartimentele de specialitate ale primăriilor vor aplica nivelul maxim al impozitelor.

Una dintre localitățile care se află în această situație este Eforie. În acest sens, am stat de vorbă cu primarul Robert Șerban, pentru a ne explica de ce locuitorii din Eforie vor fi nevoiți să plătească impozite mai mari.

-Domnule primar, cum de s-a ajuns în această situație la Eforie?

-Ca să înțeleagă toată lumea, încă din capul locului, eu, Robert Șerban, în calitate de primar al Orașului Eforie, nu am propus niciun proiect de hotărâre pentru majorarea taxelor și impozitelor locale pentru 2019 cu nici măcar 1 leu, iar Consiliul Local nu a votat și nu a aprobat niciodată un asemenea proiect.

Taxele și impozitele locale au fost majorate într-un mod ticălos de Guvernul PSD, pe ascuns, cu două zile înainte de încheierea anului 2018. Pe 29 decembrie, prin celebra Ordonanță a Lăcomiei, Guvernul Dăncilă – Dragnea anunța administrațiile publice locale că dacă nu adoptă o hotărâre de consiliu local de indexare a taxelor locale, cu cel puțin 3 zile înainte de expirarea exercițiului bugetar, în anul fiscal următor se aplică de către compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului, nivelurile maxime prevăzute de lege.

-Poate majora Guvernul taxele și impozitele locale peste voința primarului și a consilierilor locali?

-Potrivit Constituției, nu. Acesta este atributul primarului și a consiliului local, de aceea există autonomie locală. Guvernul PSD-ALDE a vrut să pedepsească primarii care nu bagă mâna în buzunarele cetățenilor, să îi oblige să ia bani de la oameni pentru că Guvernul este în faliment. Dacă vă uitați în această idioțenie de Ordonanță 114, pe 29 decembrie spune că trebuie să indexezi taxele și impozitele locale cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de încheierea anului 2018. Adică pe 29 decembrie  îți spune că trebuie să faci ceva cu 3 zile lucrătoare în urmă. E de noaptea minții ce se întâmplă, de aceea această ordonanță trebuie abrogată urgent.

-Sunt totuși primării care au scăpat de această situație ingrată…

– Unele au scăpat, altele cred că au scăpat… În primul rând, au scăpat primăriile care au indexat sau majorat taxele și impozitele locale prin hotărâre de consiliu, dar, ATENȚIE!, emisă până în 30 aprilie 2018. Fiindcă așa spune legea. Taxele și impozitele se pot indexa până pe 30 aprilie pentru anul fiscal următor. Cine a făcut-o după această dată, se regăsește exact în situația noastră.

– Dar de ce nu ați indexat taxele și impozitele locale?

– Să indexezi taxele și impozitele locale înseamnă să le crești, să iei mai mulți bani omului din buzunar. Este de ajuns că s-au scumpit mâncarea, energia, gazele, carburanții, serviciile, ratele bancare, mai venim și noi să majorăm taxele?  Precum bine știți, din 2016 și până acum, nivelul taxelor locale a rămas neschimbat. Mai mult, bonificația s-a majorat la 10%. Si în cursul anului 2019 nivelul taxelor urma să rămână același, fiindcă eu, în calitate de primar, în contextual economic și social actual al țării, nu vreau să le pun oamenilor o povară fiscal în plus. Dar, prin ”taxa pe lăcomie”, OUG 114/2018, guvernanții i-au pedepsit pe toți acei primari care nu au majorat taxele locale și au solicitat compartimentului de resort din primării încasarea taxelor, majorate la nivelul maxim.

– Ce veți face în continuare?

– Ne vom folosi de toate căile legale și posibile pentru a pune punct acestei nedreptăți. Am inițiat o plângere la Avocatului Poporului pentru a-l obliga să atace la Curtea Constituțională această OUG (114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale). De asemenea, la ghișeul Taxe și Impozite, cei nemulțumiți de majorarea taxelor locale pot semna o petiție adresată Avocatului Poporului. Eu mă angajez să fac toate demersurile pentru ca oamenii să nu piardă bani în anul 2019 și, totodată, să restabilim pentru 2020 nivelul anterior al taxele locale. Voi iniția și alte demersuri pe care vi le voi aduce la cunoștință.

 

 

 

Actualitate