Actualitate

România va cumpăra 18 drone Bayraktar cu 300 milioane de dolari. Vor fi ținute lângă noile corvete și submarine pe care Armata Română le tot cumpără de 10 ani

Forțele Terestre Române vor fi dotate cu 18 drone de luptă de fabricație turcească Bayraktar TB2, iar achiziția este estimată la 300 de milioane de dolari.

Scris de 
 pe data 
1 septembrie, 2022

După ce a cumpărat corvete, submarine, flotă noi de avioane de luptă, tancuri și transportoare amfibii, iată că a venit vremea ca Armata Română să-și îndrepte eforturile de înzestrare spre noi orizonturi. De această dată spre cele turcești, de unde România vrea să cumpere celebrele drone Bayraktar.

Potrivit adevarul.ro, Forțele Terestre Române vor fi dotate cu 18 drone de luptă de fabricație turcească Bayraktar TB2, iar achiziția este estimată la 300 de milioane de dolari.

Este vorba de achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor. Investiția, care mai cuprinde suportul logistic și echipamentele de antrenament, este estimată la 300 de milioane de dolari.

MApN a cerut acordul Parlamentului pentru realizarea acestei achiziții.

 „Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în documentul justificativ al solicitării, conform g4media.ro.

MApN mai susține că sistemele vor ajunge la Forțele Terestre Române și că vor fi extrem de eficiente în misiunile de luptă. „Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, susține Ministerul Apărării.

Actualitate