Este de notorietate faptul că Gabriel Comănescu a fost cel care a susținut necondiționat candidatura lui Vergil Chițac la Primăria Constanța și l-a adus cu forța înapoi în PNL pentru această funcție.

Mulți se întrebau la acea oră ce îl împinge în luptă pe omul de afaceri, mai ales că nu o ducea prea bine cu finanțele, iar candidatura lui Chițac a fost una foarte scumpă.

Răspunsul a venit zilele acestea. Miza nu era binele Constanței, ci 600 de milioane de euro bani care vor fi acordați de statul român firmei GSP a lui Gabriel Comănescu, fără vreo licitație.

Guvernul vrea să aloce pentru capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) suma de 1,62 miliarde de euro. Din această sumă, circa o treime ar urma să fie atribuită direct unei asocieri formate din producătorul de gaze Romgaz și GSP Power, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, potrivit unui document obținut de HotNews.ro.

Alte sume ar urma să ajungă la Hidroelectrica (100 milioane euro), Electrica (circa 50 milioane euro), Nuclearelectrica (28 milioane euro). Pentru apeluri competitive de proiecte sunt destinate doar vreo 300 milioane de euro, informează hotnews.ro.

Restul banilor sunt pentru extinderea rețelelor de gaze în combinație cu hidrogen, dar și pentru alte proiecte destul de neclare.

PSD a solicitat miercuri Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie. Guvernul a publicat Planul Național de Redresare și Reziliență și potrivit documentului, aproape 600 de milioane de euro din PNRR vor putea fi accesați în urma unei asocieri formate din producătorul de gaze Romgaz și GSP Power, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

Proiectele GSP Power au fost incluse în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) întrucât îndeplinesc toate cerinţele europene privind finanţarea din aceste fonduri, a declarat, miercuri, Gabriel Comănescu, preşedintele companiei, într-o întâlnire cu presa, informează Agerpres.

„Este un proiect care întruneşte toate cerinţele comunităţi europene şi care asigură şi problema tranziţiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur”, a spus Comănescu.

El a răspuns acuzelor PSD, potrivit cărora proiectele companiei sale au fost incluse în PNRR întrucât este sponsorul Partidului Naţional Liberal.

„Nu sunt şi nici n-am fost (sponsorul PNL – n.r.), inventează. Singura mea problemă în momentul de faţă este că sunt român, este un atac făţiş împotriva unui român”, a arătat Comănescu, întrebat de jurnalişti dacă a sponsorizat PNL, scrie Agerpres.

(Visited 237 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.