Actualitate

S-a aprobat! Militarii vor primi bani pentru rata la casă. Măsura nu se aplică și militarilor care și-au luat deja locuință prin credit bancar

Senatorii au aprobat astăzi Legea care prevede ca militarii detașați în alte garnizoane și care primesc bani de chirie să beneficieze de același ajutor financiar și în cazul achiziționării unei locuințe prin credit imobiliar pentru a-și putea plăti rata.

Scris de 
 pe data 
29 octombrie, 2018

Din păcate, măsura nu se aplică și militarilor care se încadrau în condițiile acestei legi dar și-au achiziționat deja locuință prin credit bancar. Această dublă măsură constituie o mare discriminare în rândul militarilor.

Astfel, potrivit legii, cadrele militare în activitate numite în prima funcție sau mutate în interesul serviciului într-o altă garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soții acestora, în situația în care nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație lunară pentru chirie sau plata ratei/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vederea achiziționării locuinței.

Amintim că Legea fusese votată la Camera Deputaților, într-o formă care producea discriminări în rândul militarilor, în sensul că doar aceia care beneficiază de compensația lunară de chirie și își vor contra o locuință prin credit bancar pot primi în continuare această sumă de bani pentru plata ratei.  Militarii care și-au cumpărat deja o locuință prin credit bancar, deși îndeplinesc aceleași condiții cu colegii de mai sus, nu vor primi această compensație.

Legea a fost amendată, inițial, la Senat, pentru ca toți militarii să primească această compensație pentru ratele bancare, însă amendamentul a fost respins și actul legislativ a ajuns la vot în forma adoptată de Camera Deputaților.

Potrivit legii aprobate astăzi, cadrele militare care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe, beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. În situația prevăzută mai sus, compensația lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei.

După promulgarea Legii de către președintele României, militarii își pot cumpăra liniștiți locuințe prin credit bancar deoarece Armata le va deconta o parte din rată în cuantumul indemnizației de chiriei.

Actualitate