Actualitate

S-a stabilit. Românii care au centrală de apartament pe gaze vor plăti o taxă de poluare

S-a stabilit: din anul 2027 toți românii care dețin centrale de apartament pe gaz vor plăti o taxă de poluare calculată la fiecare metru cub de gaze consumat.

Scris de 
 pe data 
21 decembrie, 2022

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a aflat marți la Bruxelles unde a condus delegaţia României la Consiliul de Mediu, în cadrul reuniunii fiind discutate o serie de regulamente şi directive privind restaurarea naturii, emisiile industriale, transferurile de deşeuri, dar şi propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării, informează adevarul.ro.

Printre altele, la nivelul Parlamentului European și al Consiliului European s-a ajuns la un acord privind extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului.

Ministrul Mediului a spus că, printre altele s-a discutat despre instituirea unei taxe pe fiecare metru cub de gaz consumat, prevederea fiind programată a intra în vigoare din anul 2027.

Deciziile luate la Bruxelles îi vizează și pe proprietarii de centrale de apartament din România, care vor fi nevoiți să plătească o taxă de poluare, anunță ministrul Mediului. Potrivit lui Tanczos Barna, începând cu 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat. Sunt vizați atât gospodarii, cât și administratorii de IMM-uri.

Taxa de va aplica din 2027

Mai mult, spune ministrul Mediului, europarlamentarii au căzut de acord și asupra impunerii unei taxe pentru carburanți.

Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.

Taxa pe centralele de apartament este programată să intre în vigoare în 2027, dar este posibil să se amâne cu un an dacă se menține la fel de ridicat prețul la energie.

Actualitate