Satul constănțean în care, odinioară, s-au trasat hotarele Europei, iar acum oamenii beau apă de unde se adapă animalele
În urmă cu 245 de ani, la Kuciuk-Kainargi, două localități dobrogene la acea vreme (acum Cuiugiuc în județ. Constanța și Kainargi în Bulgaria), se redesena harta Europei de Est și se punea punct ciocnirii dintre două mari imperii, cel rus și cel otoman.
Tot aici, românii pierdeau Bucovina, care era anexată imperiului Austro-Ungar. Acum, micuța localitate dobrogeană nu mai amintește deloc de evenimentele istorice atât de importante pentru Europa acelor vremuri. Oamenii nu au nici măcar apă și drumuri. În schimb, bulgarii au avut grijă să deschisă inclusiv un muzeu pentru a sta mărturie peste timp că în acest colț al lumii, cândva, cei mai puternici lideri ai continentului au stat la masa negocierilor.
Cuiugiuc a ajuns acum un cătun ce adăpostește vreo 80 de familii. Aflat la mai bine de 100 km de Constanța, pe raza unității administrativ-teritoriale a comunei Lipnița, ascunsă printre dealuri, micuța așezare poartă grosolan urmele sărăciei. Străzi din pământ, fără școală și grădiniță, dar mai ales fără apă potabilă.
Cele peste 200 de suflete care trăiesc aici trebuie să meargă zilnic, la vreo 2 kilometri pe câmp, pentru a ajunge la o cișmea de unde abia dacă izvorăște un fir de apă. La un loc cu animalele care se adapă, oamenii își încarcă zilnic butoaie cu apă pentru a avea de băut și să se spele. În apropiere a fost săpat acum mute zeci de ani, pe vremea lui Ceaușescu, un puț cu adâncimea de 130 metri, dar puțini își mai amintesc de când nu mai e funcțional. Seara, când oamenii se întorc acasă de la treabă, cișmeaua devine un veritabil loc de pelerinaj. Se face coadă, oamenii așteaptă cu orele ca apa care abia curge să le încarce butoaiele. Dar nu au ce face…
Localnicii se gândesc cu groază însă că va veni vara, iar cișmeaua va seca, apa va fi din ce în ce mai puțină. Atunci e cel mai greu deoarece abia le mai ajunge apa pentru a bea.
În sat mai există câteva fântâni, dar Primăria a scris pe ele, cu smoală, cu litere de șchioapă, că APA NU ESTE BĂUT. Este tulbure și sălcie, abia dacă o poate bea animalele, însă nu poate fi folosită la mâncare sau pentru spălat.
Primăria Lipnița cunoaște foarte bine problema oamenilor din Cuiugiuc, dar nu a făcut nimic pentru a o rezolva. Primarii PSD care s-au perindat până acum în fruntea localității nu sunt interesați, iar Consiliul Județean nu a alocat nici măcar un leu, deși în astfel de situații oamenii ar fi trebuit să primească din partea autorităților apă îmbuteliată pentru băut și gătit. Dar nici gând…
Președintele Consiliului Județean Constanța, pesedistul Horia Țuțuianu, nici măcar nu știe de existența acestei localități. Poate așa ar afla și el și i-ar transmite măicuței lui de la București, coana Vasilica Dăncilă, că nu doar că nu a scos satul din noroaie, dar îl lasă zilnic chiar și fără apă. Oricum, lui nea Țuțuianu nu prea îi pasă, mai ales dacă nu e rost de vreo poză în ziare sau vreun discurs sforăitor în fața unei audiențe docile și bine dresate. Din păcate, avem în fruntea județului oameni de paie, înțărcați acolo pe orice alte considerente de partid, doar pe competență și merit nu.
Într-o primă fază, marea problemă a oamenilor de la Cuiugiuc s-ar putea rezolva relativ repede și fără costuri mari. Localnicii solicită autorităților să le facă un nou puț în sat sau să îl remedieze pe cel vechi. Nici măcar nu se gândesc la sistem de alimentare cu apă individual sau la canalizare. Vor doar să nu mai străbată kilometri pe jos cu cărucioarele sau cu căruțele cu bidoane pentru un fir de apă care abia dacă le ajunge de pe o zi pe alta.
Alis Visel, consilier local la Lipnița, a ridicat de mai multe ori această problemă, însă a primit în schimb doar ironii: „I-am cerut primarului să aloce bani pentru a debloca vechiul puț sau pentru a fora unul nou. De fiecare dată îmi spune că nu are bani. L-am întrebat ce vor bea acești oameni din moment ce apa din fântâni nu e bună și mi-a răspuns ironic: „Apă minerală”. Să se ducă la PSD, la Consiliul Județean, la Horia Țuțuianu să îi dea bani dacă primăria nu are, dar nu am văzut niciodată vreun leu.”
Cuiugiuc este dovada vie că, pe lângă faptul că nu știm să ne punem în valoare istoria și trecutul, județul Constanța este condus de politicieni incapabili și nepăsători. Sute de oameni trăiesc, în anul 2019, exact ca acum o sută de ani, fără cele mai elementare condiții. Problemele și necesitățile lor nu pot trece de aritmetica electorală a unor oameni precum Horia Țuțuianu, care folosesc banii publici ai județului doar acolo unde și când au interes, doar la primarii care le pupă umili mâna.