Militarii, toți proveniți din Focșani, au fost declarați  inapți pentru că ar suferi de discromatopsie (dificultăţi în a distinge culorile şi combinaţiile acestora – afecțiune din naștere), deși se află în armată, mulți dintre ei, de 15-20 de ani.

Printr-un ordin de ministru dat în 2012, în Armata României nu mai au voie să fie angajați militarii care suferă de discromatopsie (dificultăţi în a distinge culorile şi combinaţiile acestora). De atunci și până în prezent, militarii angajați, chiar dacă sufereau de această afecțiune, nu au avut probleme la controalele medicale, fiind chiar considerați printre cei mai buni trăgători. De altfel, suntem singura armată din NATO care interzice militarii discropați, în țările partenere acești soldați fiind o resursă foarte apreciată pentru calitatea vederii lor pe timp de noapte și de la distanță. În majoritatea armatelor, militarii discromați sunt pregătiți ca lunetiști și trăgători.

La controlul medical din această primăvară, cei 80 de militari, toți proveniți din unități militare din Focșani, au fost declarați inapți. Cei mai mulți sunt militari decorați, cu multe misiuni în Irak și Afganistan, profesioniști apreciați atât de proprii comandanți cât și de partenerii din teatrele de operații. Medicul militar oftalmolog a decis ca după 7 ani și doar în Focșani să aplice peste noapte ordinul de ministru și le-a trecut în fișa medicală „inapt discromați”. Amuzant este medicul a precizat pe fișa medicală a militarilor că aceștia sunt inapți pe timp de pace și apți pe timp de război.

„După 5 misiuni în teatrele de război am devenit brusc inapt medical pe baza unui ordin din 2012. În fiecare an am trecut vizita medicală deși sunt discromat din naștere, însă acum n-a mai vrut doamna doctor și așa că trebuie să fim dați afară din Armată. În condițiile în care suntem cei mai buni trăgători, avem doar calificative foarte bune, suntem decorați, noi chiar am luptat cu arma în mână în teatrele de operații. Este ceva incredibil ce se întâmplă, mai ales că în restul țării colegii care suferă de această afecțiune și care sunt cu sutele, nu au probleme. Li s-a dat apt parțial și au fost transferați pe anumite posturi din care această afecțiune să nu le afecteze activitatea. Sunt militari care au probleme oftalmologice grave, poartă ochelari cât fundul de borcan, oameni care nu reușesc să vadă nici la 3 metri în față, dar sunt declarați apți”, ne-a povestit unul dintre militari, care a anunțat deja că va da, împreună cu ceilalți colegi, MApN în judecată.

Militarii cer ministrului Apărării să revină asupra acestui ordin, pe care îl consideră nedrept. „Am trei misiuni în Afganistan și una în Irak. Când am plecat la război medicii nu au considerat că  discromatia ar fi o problemă. Și mi-am făcut datoria cu onoare. Acum nu mai suntem buni. E rușinos cum se încearcă scoaterea noastră din armată după câte am făcut. Așteptăm să se emită ordinul pentru concedierea noastră pentru a putea acționa în Justiție. Facem apel către domnul ministru să repare această nedreptate. În celelalte garnizoane, militarii discromați nu au fost dați afară ci încadrați pe alte posturi”, a adăugat un alt militar, care a ținut să nu-i fie publicat numele din cauza situației delicate în care se află împreună cu colegii lui.

(Visited 13.510 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.