Situație de-a dreptul revoltătoare în MApN. Militarii români nu beneficiază încă de decontarea ratelor bancare la achiziția unei locuințe conform Legea 288/2018, în timp ce polițiștii, angajații din penitenciare sau cei din serviciile secrete și de informații primesc de mult timp aceste compensații. Motivul? Conducerea Ministerului Apărării refuză să emită normele de aplicare ale acestei legi.

Potrivit legii „Cadrele militare care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie potrivit alin. (1) și (2) și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. În această situație, compensația lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar”. Deși legea a fost promulgată încă de la sfârșitul anului 2018, militarii nu au primit încă niciun leu din compensațiile prevăzute pentru chirie, asta în timp ce celelalte familii ocupaționale din clasa ordine publică și securitate națională (Poliție,SRI,ANP etc) beneficiază încă de la începutul adoptării de prevederile legii. Asta deoarece doar MApN nu a emis încă nomele de aplicare a legii. Și nici nu pare să o facă prea curând, potrivit unor surse din cadrul Direcției Juridice.

Decizia conducerii Ministerului Apărării este greu de înțeles, mai ales că această lege nu va presupune angajamente bugetare suplimentare. Practic, MApN le va da militarilor care primeau bani de chirie aceeași sumă pentru a-și achita rata sau o parte din rata la bancă.

Trebuie precizat însă că această lege, deși este foarte benefică, ea produce discriminări majore între militari. Asta deoarece vor beneficia de compensații doar cei care își vor achiziționa locuințe în rate după promulgarea legii, iar ceilalți nu.

 

 

(Visited 9.354 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.