Prima modificare este a articolului 25, alin. (4), lit. i), care se refera la cheltuielile de sponsorizare:

Cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, altele decat cele efectuate catre unitatile furnizoare de educatie asa cum sunt definite in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea si Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor.

2. Valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat“.

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prezentei litere, se raportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrarii acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.

O altă completare la același alineat al aceluiași articol de lege este cea referitoare la deductibilitatea sponsorizărilor:

Cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat efectuate catre unitatile furnizoare de educatie asa cum sunt definite in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, sunt integral deductibile„.

Pentru persoanele care au venituri din proprietate intelectuala, se modifica articolul referitor la aplicarea cotei forfetare (art. 72, alin. (2)):

Venitul net din proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut si a sponsorizarilor si actelor de mecenat efectuate de catre unitatile furnizoare de educatie asa cum sunt definite de Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare„.

Proiectul legislativ va fi dezbătut mai întai la Senat, dar indiferent de votul din această cameră, pentru a fi adoptat, trebuie să treacă de votul plenului din Camera Deputaților.

 

(Visited 3.045 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.