Actualitate Eveniment

Șeful Poliției din Eforie, cercetat pentru luare de mită. 300 de lei pe zi pentru a favoriza comerțul ambulant de pe plaje

Gabriel Coteanu, șeful Poliției Eforie, este cercetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru luare de mită și instigare la abuz în serviciu. Polițistul ar fi primit 300 de lei pe zi pentru a permite vânzătorilor clandestini din stațiune să-și continue activitatea, fără a fi deranjați de organele legii.

Scris de 
 pe data 
1 septembrie, 2020

Șeful Poliției Eforie, Gabriel Coteanu este cercetat de DNA pentru luare de mită și instigare la abuz în serviciu, după ce acesta ar fi primit 300 de lei pe zi de la vânzătorii clandestini de pe plajele stațiunii, pentru a tolera activitatea acestora.

În plus, Coteanu i-ar fi solicitat unui polițist să schimbe amenda de 1.000 de lei pe care i-ar fi dat-o unei persoane cu un avertisment, lucru pe care numai judecătorii pot să-l facă, susține DNA.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 31 august 2020, față de inculpatul COTEANU CORNEL GABRIEL, șef al Poliției Eforie, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la abuz în serviciu.

În perioada iulie-august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în mod repetat și periodic, de la o persoană fără calitate specială, coinculpat, sume de bani, pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța. 

Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie. 

Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliției orașului Eforie.

La rândul său, co-inculpatul care ar fi remis în mod periodic banii comandantului Poliției orașului Eforie, i-ar fi colectat, în mod repetat de la persoanele interesate de obținerea protecției pentru activitățile de comerț clandestin. De asemenea, persoana respectivă pretindea și primea bani și pentru presupuse informații despre controalele efectuate de autorități.

În ziua de 10 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat unui agent constatator să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane, pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane fără calitate specială, dintre care trei se află în stare de arest la domiciliu începând cu data de 28 august 2020, pentru infracțiuni de dare de mită, trafic de influență, evaziune fiscală”, se arată în comunicatul emis de DNA.

 

Actualitate