În cadrul discuției, Liga Militarilor Profesioniști a readus în atenția decidenților din MApN problemele cu care se confruntă militarii români, mai ales cei aflați la baza ierarhiei.

 

Astfel, LMP a solicitat renunțarea la sintagma „corp distinct de militari” în ceea ce îi privește pe SGP din proiectul de Lege privind Statului cadrelor militare, garadatilor si soldatilor, dar și nevoia de a fi aprobat cât mai repede acest statut.

De asemenea, Liga Militarilor a adus în discuție modificarea diurnei echipajelor navelor militare pe durata participarii la misiuni reale, operatii navale din moneda dolar in euro; asigurarea tinutei de oras Corpului SGP; gasirea unor soltutii pentru orele suplimentare lucrate de personalul militar.

S-a discutat și despre echivalarea compesatiei de chirie oferita in functie de fiecare Garnizoana in parte. S-a pus in discutie faptul că, în prezent, compesatia de chirie se calculeaza la nivelul anului 2009. LMP a adus in discutie ca banii de chirie sa fie acordati militarilor si in functie de starea civila: necasatorit, casatorit, casatorit cu unul sau mai multi copii.

Totodată, LMP a subliniat importanța urgentării votarii in Camera Deputatilor a Proiectului de Lege privind acordarea Corpului SGP a Ordinului Onorific „In Serviciul Patriei (PL-x 594/2017) si necesitatea aplicarii din 2018 si nu din 2022. La acest punct delegatia LMP a fost sustinuta si de camarazii din AMVVD.

O solicitare foarte arzătoare a SGP este accederea Gradatilor direct in Corpul subofiterilor, dupa 10-15 ani de activitate, la propunerea comenzii unitatilor, in urma unui examen in cadrul unitatilor, precum și acordarea gradelor de caporal clasa II-a si clasa a I-a militarilor care ocupa functii de caporal clasa a II si clasa a I-a. Caporalii clasa a I-a sa aiba atributiuni de comanda si sa beneficieze de indemnizatie de comanda.

De asemenea, LMP dorește ca odata cu implementarea noului proiect de lege privind Statutul Cadrelor militare, soldatilor si gradatilor, renuntarea dupa primul contract de 5 ani, la reinoirea succesiva a contractelor, astfel incat SGP-ii sa fie angajati pe perioada nedeterminata.

Tot în cadrul întâlnirii, reprezentanții AMVVD au propus dezbaterea următoarelor probleme:

  • Drepturile militarilor veterani;
  • Centrul de recuperare al militarilor veterani si militari răniți în teatrele de operații;
  • Solicitarea unor modificari la Legea 81/2016 şi eliminarea sintagmei ,,onorific” .

sursa text și foto: www.ligamilitarilor.ro

(Visited 13.573 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.