Actualitate

Situații de URGENȚĂ semnalate prin telefon

Camera Deputaților a adoptat astăzi proiectul pentru aprobarea Ordonanței de urgență privind sistemul „RO-ALERT”, o aplicație gata să semnaleze cetățenilor orice situație de urgență printr-un simplu mesaj.

Scris de 
 pe data 
28 februarie, 2018

Potrivit News.ro, sitemul „RO-ALERT” va fi implementat în România pentru a preveni pierderi de vieți omenești, aplicația fiind caracterizată prin trimiterea de mesaje de avertizare către cetățenii români din zonele afectate.

În plus, în cazul unui pericol iminent, aplicația ar putea trimite mesaje tutuor utilizatorilor de telefonie mobilă din zona vizată, chiar dacă există un flux excesiv de utilizare a dispozitivelor mobile, respectivele mesaje putând fi retransmise la un anumit interval prestabilit. De atenționările ar putea fi trimise și către acei utilizatori care nu au instalat aplicația în prealabil.

Sistemul va fi aplicat de Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, fiind operat, 24 de ore din 24, de structurile IGSU și de structurile subordonate acestei instituții.

Desemnat, pentru a supraveghea buna funcționare a acestui demers, este secretarul șef al departamentul pentru Situații de Urgență al MAI. Acesta trebuie să coordoneze activitățile de finanțare, procedurile de achiziție și livrare, precum și punerea în funcțiune a Sistemului, prevede Ordonanța.

Aplicații similare s-au dovedit foarte eficiente în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia.

 

Actualitate