Actualitate

Șofer de TIR de la 18 ani? Transportatorii români cer ca permisul pentru C+E să se obțină de la 18 ani

Sunt tinerii destul de maturi și experimentați pentru a conduce un TIR de zeci de tone, în condițiile în care orice clipă de neatenție, întârziere sau orice decizie proastă poate duce la adevărate tragedii?

Scris de 
 pe data 
31 martie, 2023

Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută propunerea Comisiei Europene (CE) de modernizare a normelor privind permisele de conducere prezentată pe 1 martie 2023, însă solicită prevederi clare pentru revizuirea Directivei permiselor de conducere referitoare la reducerea vârstei minime a şoferilor de camion şi facilitarea angajării şoferilor extra comunitari, informează digi24.ro 

„Deşi CE propune ca tinerii sa obţină permisul şi să poată conduce acompaniat camioane de la 17 ani, cu toate acestea menţine vârsta minimă de 21 ani pentru permisul C+E şi numai prin derogare permite reducerea vârstei minime la 18 ani. UNTRR solicită Comisiei Europene stabilirea fără echivoc a vârstei minime de 18 ani pentru şoferii profesionişti de camion (permis C+E) complet pregătiţi, atât pentru transportul rutier naţional, cât şi internaţional”, se arată în comunicatul UNTRR.   

Totodată, comuncatul mai spune că România este printre ţările europene cele mai afectate de criza şoferilor profesionişti având un deficit estimat de 71.000 posturi neocupate în 2022. La nivel global, deficitul estimat de IRU în 2022 este de peste 2,6 milioane de şoferi profesionişti.

„Lipsa tot mai mare de şoferi reprezintă o ameninţare reală pentru mobilitatea şi lanţurile de aprovizionare din România şi din UE, iar principalele soluţii solicitate de UNTRR sunt: angajarea tinerilor de la vârsta de 18 ani ca şoferi de camion şi angajarea şoferilor profesionişti extracomunitari, oferind o soluţie imediată transportatorilor rutieri care au nevoie de forţă de muncă deja calificată”, se mai menţionează în comunicat. 

În acest context, UNTRR consideră că Directiva UE privind permisele de conducere trebuie să stabilească clar vârsta minimă de 18 ani pentru obţinerea permiselor categoria C, CE şi nu prin derogare, pentru a se putea asigura o aplicare armonizată la nivel european care să ofere o soluţie reală de reducere a crizei şoferilor profesionişti în România şi în UE.  

Actualitate