Eveniment

Şoferii care transmit live pe Facebook în timp ce conduc ar putea rămâne fără permis

Un nou proiect de lege prevede ca șoferilor care folosesc telefoanele mobile în timp ce conduc, prinși în mod direct sau identificați ulterior pe rețelele de socializare, să le fie suspendate permisele de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Scris de 
 pe data 
18 iunie, 2018

Inițiatorul proiectului, deputatul PMP, Petru Movilă, consideră că este important ca în lege să se precizeze că, indiferent de modul în care șoferul este depistat utilizând telefonul (pe rețelele de socializare, în presă sau în alte circumstanțe), acesta trebuie să suporte consecințele legale.

Așadar, deputatul cere ca, în Ordonanţa de urgenţă nr 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, la articolul 103 alineatul (1), să fie introdus un nou punct cu următoarele precizări:

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a constat în folosirea mijloacelor de înregistrare audio video, cu excepţia dispozitivelor de tip «mâini libere» şi a avut drept consecinţă săvârşirea de infracţiuni care au pus în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală, chiar dacă fapta a fost constatată şi prin identificarea ulterioară, prin postări pe reţele sociale sau mass-media.”, se arată în proiectul de lege.

Totodată, Petru Movilă, propune modificarea articolului 108 din OUG 195/2002, astfel încât, să se aplice sancțiuni pentru folosirea tuturor mijloacelor de înregistrare audio-video, cu excepţia dispozitivelor de tip „mâini libere”.

Având în vedere dispoziţiile art.16 din Constituţia României  se impune ca pentru situaţii analoage să fie reglementate sancţiuni similare. Din moment ce în forma actuală a art.108, alin. (1) lit. a) punctul 2 este sancţionat conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip «mâini libere», aceeaşi sancţiune contravenţională trebuie să o suporte conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, care foloseşte mijloace tehnice de înregistrare în timpul conducerii cu excepţia acelor dispozitive de tip «mâini libere»”, afirmă deputatul PMP, Petru Movilă.

Propunerea legislativă vine după ce, pe 27 mai, nouă români şi-au pierdut viaţa în urma unui accident violent în Ungaria, petrecut în timp ce șoferul transmitea live pe Facebook.

 

Actualitate