Actualitate

Șoferii sub 21 de ani și începătorii nu vor mai avea voie să conducă mașini puternice de peste 100 CP

Scris de 
 pe data 
9 noiembrie, 2023

Șoferii care au vârsta sub 21 de ani sau cei care au o experiență de conducere mai mică de un an nu vor mai avea voie să conducă autovehicule care au o putere mai mare de 100 CP sau 75 KW în cazul vehiculelor electrice.

Noile măsuri au fost inserate într-un proiect de lege privind modificarea Codului Rutier, acesta aflându-se în procedură parlamentară la Camera Deputaților, după cum informează antena3.ro.

Proiectul stabilește restricții privind conducerea mașinilor puternice de către tineri, astfel: „conducătorii auto cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au o experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice”.

Un alt articol care se introduce este legat de școala de șoferi astfel că numărul minim de ore de pregătire teoretică va fi de 25, iar cel de pregătire practică vor fi de 45.

Noul text spune că examinarea pentru obţinerea permisului de conducere se poate realiza şi de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă potrivit normelor de aplicare a prezentei legi, adică examinatorii nu vor fi neapărat doar polițiști și: ”Desemnarea examinatorului, angajat al autorităţii competente prevăzute la alin. (1) sau persoană fizică atestată, se realizează prin tragere la sorţi”.

Actualitate