În reportaj se vorbește despre o meserie foarte atractivă și de salarii uriașe. De exemplu, un soldat gradat profesionist poate să câştige 3.800 de lei, un maistru militar are spre 7.000, iar un ofiţer cu funcţii de comandă peste 16.000 de lei lunar. De aceea, tot mai mulţi tineri aleg o carieră militară, când viitorul pare asigurat. La şcoala de maiştri militari şi subofiţeri Basarab I, 15 % dintre elevi sunt fete.

Sara Ludușan, elevă de 20 de ani: ”Cine vrea să vină în armată, să o facă, pentru că va avea multe beneficii: va avea parte de un loc de muncă stabil, un salariu, poate o chirie, concedii. Concediile sunt bine plătite, avem 30 de zile pe an.”

Oana Panțuroiu, soldat şi gradat profesionist UM 02305 Târgovişte: ”Salariul este motivant şi totodată va şi creşte odată cu avansarea în carieră. Noi, cât şi familiile noastre, beneficiem de servicii medicale gratuite în toate spitalele medicale din ţară.”

Reportajul nu a făcut însă decât să stârnească amuzamentul printre militari, care acum trebuie să dea socoteală acasă la neveste ce au făcut cu restul de bani. Salariile și condițiile prezentate în reportaj nu corespund nici pe departe cu realitatea, spun militarii profesioniști, care se jură că ei nu au văzut salarii de 3.800 lei sau 30 de zile de concediu pe an, deși unii au și 10-15 ani vechime în armată.

În realitate, cei mai mulți soldați și gradați profesioniști câștigă salariul minim pe economie și abia după zeci de ani de activitate ajung să plece acasă cu cel mult 3.000 lei în buzunar.

Mai mult decât atât, reportajul contrazice realitatea din școlile militare, unde în ultimii ani se ocupă din ce în ce mai puține locuri. Tinerii fug de regimul cazon, de restricțiile și privațiunile din Armată, care nu sunt compensate nici pe departe de un salariu atractiv. În același timp, unitățile militare duc lipsă de personal în urma valurilor de plecări din sistem, de la soldați până la ofițeri.

Astfel, reportajul PRO Tv pare mai degrabă un articol publicitar pentru o campanie de recrutare.

 

(Visited 31.759 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.