Acest angajament a fost reconfirmat de ministrul Apărării, Mihai Fifor, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o joi cu delegația Ligii Militarilor Profesioniști, condusă de președintele Dan Albu. De asemenea, s-au mai pus în discuție normele metodologice privind acordarea SGP-iștilor Semnului Onorific „În Serviciul Patriei”, precum și acordarea compensațiilor pentru plata ratelor bancare și celor care și-au achiziționat deja locuință.

În cadrul întâlnirii de joi, au fost reconfirmate problemele ridicate data trecută, cele mai multe fiind  în curs de rezolvare. Este vorba despre:
– Modificarea Legii 80/1995, în sensul în care SGP-ii cu studii superioare să poată accede în Corpul ofițerilor și maiștrilor militari sau posibilitatea avansării SGP cu rezultate deosebite în activitate, după 15 ani de carieră, în urma susținerii unor examene de specialitate, ca subofițeri sau maiștri militari.
– Modificarea Legii 384/2006 pentru a da și SGP posibilitatea să încheie contracte de muncă similare cu cele ale cadrelor militare în activitate, respectiv contracte încheiate pe perioadă nedeterminată, după 15 ani de activitate;
– Soluții pentru echiparea SGP cu ținută de oraș, în toate unitățile militare din țară;
– Urgentarea plății orelor suplimentare;
– Dublarea diurnei militarilor aflați în misiuni de antrenament, tabere de aplicații pe teritoriul național. Pentru aceasta, este aproape finalizat textul unei Hotărâri de Guvern, care va fi prezentată în proxima ședință. Legat de diurne cuvenite pentru misiunile ambarcate executate în apele internaționale, rămâne în analiză posibilitatea schimbării acestora din dolari în euro;
.

Acordarea Semnului Onorific „În Serviciul Patriei” și banii de rată

De asemenea, delegația LMP a ridicat și problema susținerii amendamentului la Legea 171/2018, astfel încât să beneficieze de  bani de rate și militarii care au credite imobiliare în derulare. Mai mult decât atât, s-a pus în discuție și faptul că  drepturile financiare aferente chiriilor se calculează prin raportare la anul 2009 ceea ce duce la un nivel scăzut fata de prețurile de astăzi.

S-a discutat cu ministrul apărării şi despre acordarea Semnului Onorific „În Serviciul Patriei”. Este un drept pentru care LMP se luptă de peste doi ani şi pe care iată, cu sprijinul ministrului Fifor, îl câștigăm, în sfârșit, nu doar pentru noi, cei din MApN, ci pentru toți camarazii din sistemul național de apărare.
.
Pe agenda de lucru s-a aflat și acordarea soldaților și gradaților profesioniști Semnului Onorific „În Serviciul Patriei”. După adoptarea legii 149/2018, MApN a inițiat în procedură de urgență elaborarea normelor metodologice de aplicare, pe care le-a armonizat cu toate instituțiile din sistemul de apărare. Ce este cel mai important este faptul că de acest însemn onorific vor beneficia toți SGP-iştii, atat cei activi, cât şi cei în rezervă. Totodata, şi subofițerii şi ofițerii proveniți din rândul SGP vor beneficia de aceste drepturi.

(Visited 4.812 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.