În 1972, a luat ființă Organizația Europeana a Asociaților de Militari (EUROMIL), care cuprinde astăzi 28 de asociații din Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Olanda si Ukraina.

Potrivit statutului, Euromil sprijina drepturile si libertatile fundamentale ale militarilor, in special dreptul de asociere si intrunire, asigura schimbul de experienta in ceea ce priveste cariera militara, iar in cadrul OSCE contribuie la intarirea increderii la nivel european, fiind singura organizatie care reprezinta interesele membrilor fortelor armate la un nivel international. (informaţii preluate dintr-un articol al col. dr. Ion Dragoman – „Dreptul de asociere al militarilor români”).

În ceea ce priveşte dreptul de asociere al militarilor în sindicate sau asociaţii profesionale, Euromil spune că „dreptul de asociere şi de reprezentare este fundamental şi imperios necesar pentru stabilirea unui dialog social. Fără o reprezentare profesională sau sindicală, apărarea şi promovarea intereselor angajaţilor şi militarilor este imposibilă. Militarii sunt îndreptăţiţi să-şi apere interesele sociale şi profesionale la fel ca toate celelalte categorii de angajaţi”.

EUROMIL este partener oficial al Parlamentului European, NATO şi OSCE, şi promovează conceptul „Militarul – cetăţean în uniformă”.

Toate armatele din ţările membre NATO au reprezentare în raport cu autorităţile statului. Chiar dacă unele nu sunt tocmai sindicate, ci doar asociaţii sau uniuni, toate au acelaşi scop şi tip de activitate: apără şi reprezintă drepturile militare, inclusiv de ordin salarial, social etc, reprezintă militarii în diferite litigii sau procese, inclusiv în instanţă, se preocupă de formarea profesională continuă a cadrelor militare.

Începând cu anul 2008, din Euromil face parte şi Ordinul Militar din România, iar acum, inițial ca membru observator, a fost invitată să adere și Liga Militarilor Profesioniști, cea mai mare și puternică organizație reprezentativă pentru militari. Acest demers nu face decât să legitimeze toate demersurile de până acum ale LMP, care a devenit cea mai puternică voce a militarilor români. Este clar că statutul de membru EUROMIL va permite conducerii LMP să abordeze noi arii tematice în ceea ce privește salarizarea și condițiile de trai și muncă ale militarilor români, în raport cu autoritățile de la București.

 

 

(Visited 3.169 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.