Unele prețuri s-ar putea să crească, altele s-ar putea să crească, în funcție de niște coeficineți de actualizare și cursul valutar, care a crescut. Corecția prețurilor este o măsură pentru a evita exporturile paralele și alte consecințe care recurg de aici. Am decis să amânăm termenul de 1 aprilie (de la care ar fi trebuit să se facă o corecție a prețurilor la medicamente – n.r.), pentru că am văzut acele calcule, sunt economist, și nu mi-au sunat bine”, a declarat ministrul Sănătății pentru EuropaFm

Și fostul ministru, Florian Bodog, a amânat recalcularea prețurilor, acesta emițând un Ordin de Ministru, publicat în Monitorul Oficial la 1 ianuarie 2018 ce atesta amânarea până la 1 aprilie.

Prețurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piață și prețurile de referință generice/biosimilare aprobate în Canamed rămân valabile până la publicarea ordinului de aprobare a prețurilor calculate în urmă corectiei anuale, dar nu mai târziu de 1 aprilie”, se arată în document.

Toate acestea se întâmplă în contextul în care, prețurile medicamentelor din România ar fi trebuit recalculate în inauarie în raport cu prețurile de pe piața a 12 țări din Uniunea Europeană, însă acest lucru nu s-a efectuat, pentru că, spun specialiștii, recalcularea ar fi adus o scădere de 10%.

Recalcularea nu s-a făcut, așadar, din 2015, anul acesta urmând ca aproximativ 5000 de medicamente din mai multe categorii să își modifice prețul.

 

(Visited 89 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.