În schimbul banilor, mamele ar trebui să primească un pat şi mâncare. Stau însă, înghesuite alături de cei mici şi mănâncă ce primesc de acasă. Asociaţia „Mame pentru Mame” va sesiza Avocatul Copilului din cadrul instituţiei Avocatul Poporului asupra acestor taxe.

La Spitalul pentru Copii din Iași, taxa pentru mame este de 25 de lei pe zi.

La Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, taxa pentru mame este de 10 de lei pe zi.

La Spitalul „Louis Ţurcanu” din Timişoara, taxa este de 20 de lei.

Acestea sunt doar câteva spitale din România care au impus taxa pentru mame. Se practică și în București. Pe vremea când era ministru interimar la Sănătate, Raed Arafat a vrut să o elimine, însă nu s-a mai întâmplat nimic. Asociațiile de părinți spun însă că vor sesiza Avocatul Poporului.

Ana Măiţă , de la Asociația „Mame pentru Mame”:

Noi avem de gând să sesizăm inclusiv Avocatul Copilului din cadrul instituției Avocatului Poporului deoarece.. problema se pune în felul următor: atunci când avem un copil suficient de bolnav să necesite internare, acel copil deja are o suferinţă. Ca să adăugăm peste această suferinţă trauma absenţei unui părinte care poate nu îşi permite taxa aceea care este de la 15 la 50 lei, 50 lei este enorm şi pentru un părinte de condiţie medie. Deci, ca să adăugăm și această trauma a absenței impuse de condiții financiare a părintelui. Mi se pare o gravă încălcare a dreptului copilului. Între 3 și 5 ani, copiii au nevoie de atenția exclusivă aproape a părintilor de aceea o să vedeți că părinţii care au copiii în această categorie de vârstă vor face probabil cele mai mari eforturi pentru a se putea internă alături de copiii lor.

Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Unitățile sanitare fac venituri proprii din această sumă pe le-o percep părinţilor. Sigur că ar trebui să ofere servicii hoteliere, adică patul în care părintele poate să stea alături de copil în salon și serviciile de masă”.

 

(Visited 555 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.