Sănătate

​Spitalele private vor asigura în premieră servicii medicale de urgență decontate integral de stat

Spitalele private din România vor asigura în premieră servicii medicale de urgență decontate integral de stat, prevede Ordonanța de Urgență care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptată aseară în ședința de Guvern.

Scris de 
 pe data 
5 februarie, 2020

Lista spitalelor private care vor putea asigura servicii medicale de urgență decontate de stat urmează să fie stabilită prin Ordin de ministru. Spitalele private nu pot încasa niciun fel de sume suplimentare (coplată) de la pacienți, se arată în textul Ordonanței de Urgență, document obținut de HotNews.ro.

Fără coplată de la pacienți. Textul Ordonanței de Urgență prevede explicit că spitalele private care vor asigura servicii medicale de urgență au obligația de a nu încasa niciun fel de sume suplimentare de la pacienți (coplată) „față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare”.

Finanțarea acestei măsuri, asigurată de casele de asigurări de sănătate și de Ministerul Sănătății. Potrivit actului normativ adoptat aseară, „cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni grave acute care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.

Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgență.

Includerea spitalelor private pe lista spitalelor care vor asigura servicii medicale de urgență, alături de spitalele de stat, este a doua modificare-cheie adusă prin Ordonanță de Urgență la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, alături de extinderea tratamentului bolnavilor cronici, în cadrul programelor naționale de sănătate, la spitalele și clinicile private, tot fără coplată. Cele două măsuri sunt prevăzute în aceeași Ordonanță de Urgență.

Pacienții cu boli cronice care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale de sănătate se vor putea trata, la alegere, atât la stat, cât și la spitale și clinici private. Guvernul a adoptat aseară Ordonanța de Urgență care introduce această măsură. Textul actului normativ specifică explicit că pacienților tratați în cadrul programelor naționale de sănătate nu le poate fi percepută de către spitalele și clinicile private nicio taxă suplimentară (coplată).

Tratarea pacienților cu boli cronice la privat era posibilă și până acum, dar numai în acele cazuri în care era depășită capacitatea furnizorilor publici de servicii medicale (spitale de stat) de a îndeplini nevoia existentă în ariile terapeutice acoperite de respectivul program național. Odată cu Ordonanța adoptată astăzi, această condiție pică, iar bolnavii cronici care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale vor putea alege singuri unde să se trateze – stat sau privat – iar serviciile ar urma să fie decontate integral.

Ce sunt programele naționale de sănătate. Pacienții asigurați din România, care suferă de boli cronice – precum cancer, infecție cu HIV/SIDA, tuberculoză sau boli cardiovasculare – beneficiază de tratament gratuit în cadrul programelor naționale de sănătate.

Guvernul a respectat promisiunea făcută de ministrul Victor Costache – aceea că pacienții cu boli cronice care vor alege să se trateze la privat nu vor trebui să plătească bani în plus din buzunar – coplată.

 

Actualitate