Administraţie

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța va fi demolat și reconstruit. Viceprimarul Costin Răsăuțeanu a semnat astăzi contractul

Scris de 
 pe data 
2 aprilie, 2025

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța va fi reabilitat integral, actuala clădire urmând să fie practic demolată și reconstruită de la zero.

Viceprimarul Costin Răsăuțeanu a semnat, astăzi, contractul pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor. Proiectul „Creșterea eficienței energetice a Spitalului Municipal Constanța” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, având o valoare totală de aprox. 87 milioane lei.

Clădirea edificată în 1938 se încadrează în clasa de risc seismic I, adică prezintă risc major de prabusire la un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter, și va fi parțial demolată până la demisol, după care va fi reconstruită. Spitalul va avea trei nivele față de două cât are acum. Noua clădire va respecta normele impuse de DSP și va fi îmbunătățită din punct de vedere al eficienței energetice, ceea ce va contribui la reducerea costurilor de exploatare pe termen lung.

„Împreună cu echipa constructorului care se va ocupa de modernizarea și reabilitarea spitalului, conducerea SCBI și colegii din primărie am stabilit modul de lucru, detaliile tehnice și pașii pe care trebuie să îi facem în vederea realizării cu succes a lucrărilor. Saptamana viitoare vom avea o nouă întâlnire cu grupul de lucru la SCBI”, a declarat viceprimarul Costin Răsăuțeanu.

Potrivit municipalității, principalele lucrări vor consta în:

  • Îndepărtarea pereților și planșeelor vechi de la etajele superioare, iar unele compartimentări vor fi refăcute;
  • Consolidarea structurii: se va întări baza clădirii pentru a o face mai rezistentă la cutremure și pentru a o moderniza;
  • Recompartimentarea interioară: etajele 1 și 2 vor fi complet refăcute, iar mansarda va fi transformată într-un etaj suplimentar, pentru a crea noi spații de care spitalul are nevoie;
  • Îmbunătățirea izolației: vor fi schimbate termosistemele și hidroizolațiile pentru a proteja clădirea de umezeală și pentru a o face mai eficientă energetic.
  • Înlocuirea instalațiilor vechi (electrice, sanitare, de încălzire și ventilație);
  • Instalarea de panouri fotovoltaice pentru a reduce consumul de energie din surse tradiționale;
  • Refacerea acoperișului și finisajelor interioare și exterioare.

Actualitate