Actualitate

Statutul de pensionar, desființat de Ministrul Muncii

Guvernul pregătește o nouă ordine în ceea ce privește statutul de pensionar, astfel, toți cei care au cotizat la bugetul de stat mai puțin de 10 ani, nu vor mai fi considerați pensionari, ci asistați social.

Scris de 
 pe data 
12 februarie, 2018

Pentru a clarifica situația pensionarilor care au o vechime în muncă de mai puțin de 10 ani și pentru a evita situațiile în care un angajat cu o vechime în muncă de mult peste 10 ani ar putea avea aceeași pensie ca o persoană care a muncit mai puțin de 10 ani, Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a explicat într-o emisiune televizată că este nevoie de o modificare a legii.

Vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, cei care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani, adică cei cu pensia minimă. Culmea este că cei cu pensia minimă i-au prins din urmă pe foarte mulți care au cotizat 15 – 20 de ani și care sunt tot pe suma de 500 – 600 de lei. Ei vor avea un fel de statut de asistat social și vor fi într-o legislație proprie. Pentru aceștia, de la 1 iulie, pensia crește la 640 de lei”, a spus ministrul.

În consecință, începând cu 1 iulie 2018, toți cei aflați în această situație vor primi lunar 640 de lei, sumă ce nu va fi majorată odată cu punctul de pensie, ci numai când statul va considera că este cazul.

Într-o parte vor rămâne pensionarii care vor crește pe punctul de pensie prognozat să fie 1.775 de lei până în 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai crește pe punctul de pensie, ci atunci când statul va considera că este necesar”, a mai spus Olguța Vasilescu.

Actualitate