Sănătate

Studiu: Efectele consumului de alcool sunt amplificate de băuturile energizante

Un nou studiu relevă faptul că amestecarea băuturilor alcoolice cu băuturile energizante poate înrăutăți în mod negativ efectele consumului de alcool, diminuând capacitatea de comunicare socială și abilitatea de a resimți teama.

Scris de 
 pe data 
18 august, 2018

Potrivit cercetătorilor, multe persoane consumă alcool concomitent cu energizantele considerând că acestea perturbă efectul sedativ al alcoolului, însă noul studiu contestă vehement acest fapt, relatează Press Association, conform Agerpres.

Pentru realizarea studiului, oameni de știință de la Universitatea Portsmouth şi de la Universitatea Federală Santa Maria din Brazilia au observat efectele taurinei (substanță găsită deseori în băuturi energizante) și ale alcoolului asupra răspunsului social și asupra fricii în cazul a 192 de pești zebră, descoperind că taurina amplifică proprietățile de reducere a fricii generate de alcool și afectează comunicarea socială.

Efectele combinării alcoolului cu băuturile energizante urmează să fie stabilit. Acest studiu este primul care demonstrează că cele două asociate pot exacerba unele efecte negative ale consumului compulsiv de băuturi alcoolice, respectiv reducerea fricii şi problemele de comunicare socială cauzate de intoxicaţie care măresc riscul de (implicare în) bătăi, violenţă şi comportamente riscante”, noteză Matt Parker, unul dintre autorii cercetării.

Astfel, peștii expuși simultan la alcool și taurină au avut mult mai puține interacțiuni sociale decât cei expuși exclusiv la alcool și au dovedit un comportament riscant, petrecând mult mai mult timp în apropierea prădătorilor.

Peştii zebră au răspunsuri biologice şi comportamentale la alcool similare (omului) şi sunt o specie foarte sociabilă, ceea ce îi face ideali pentru studiul efectelor alcoolului asupra comportamentului. (…) Oamenii ar trebui să fie conştienţi că un consum de băuturi energizante combinate cu alcool le poate afecta judecata şi, în consecinţă, ar trebui să facă acest lucru cu precauţie” , a afirmat Parker.

 

Actualitate