Actualitate Eveniment

Teodosie, inculpat în dosarul DNA întocmit ca urmare a publicării anchetei Recorder

Captură foto: Recoreder
Scris de 
 pe data 
18 ianuarie, 2024

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu a fost chemat joi, 18 ianuarie, la sediului Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța unde i s-a adus la cunoștință că este inculpat în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influență.

Teodosie venit la sediul DNA însoțit de avocați. Ierarhul a fost reținut în declarații, însă reprezentanții săi legali au spus că dosarul se bazează pe înregistrarea apărută în spațiul public în cadrul anchetei Recorder.

„Probabil că se încearcă discreditarea lui IPS Teodosie“, a declarat Adrian Cuculis, unul dintre avocații ierarhului. „În momentul de față, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoașteți cu toții din spațiul public. Astăzi o să depunem și noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce a fost înregistrat, să vedem dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv, chestiuni normale într-o procedură penală.“.

Potrivit procurorilor DNA, „în luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă”.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Actualitate