Actualitate Social

Teodosie. „Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare. Noi îi ținem pe enoriași cu vaccinul credinței și al liturghiei“

În cadrul unei intervenții pe postul Antena 3, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat că respinge orice formă de implicare a Bisericii în campania de promovare a vaccinării împotriva răspândirii COVID-19.

Scris de 
 pe data 
5 august, 2021

Reacția oficială a BOR cu privire la campania de vaccinare a fost neutră, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu declarând că Biserica și-a exprimat deja poziția favorabilă, firească și clară față de vaccinare, îndemnâdu-i pe clerici și laici „să se informeze temeinic din surse credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea și protejarea lor și a celor dragi.”

Având, din nou, o reacție opusă față de conducerea BOR, ierarhul de la Constanța, Teodosie, unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai măsurilor pentru combaterea epidemiei de COVID-19, a numit campania de vaccinare și de conștientizare a răspândirii SARS-CoV-2 ca fiind o propagandă controversată în care nu vrea să se implice.

„Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată și nu se spune la nivel național câte prejudicii au avut cei vaccinați în diferite părți”, a transmis ierarhul, în cadrul emisiunii de la Antena3.

„Cum să fim noi deasupra științei medicale? De aceea, noi ținem pe enoriași cu vaccinul credinței și a liturghiei, acesta este vaccinul nostru. Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinarecare este atât de diversă și controversată și nu se spune la nivel național câte prejudicii au avut cei vaccinați în diferite părți”, a mai adăugat ÎPS Teodosie.

Declarațiile lui Teodosie au venit după ce vicepremierul Dan Barna a spus că un parteneriat cu Biserica ar fi soluţia pentru impulsionarea campaniei de vaccinare, dând exemplul pozitiv al Greciei. „Voi propune premierului, în şedinţa de Guvern, la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu BOR, ca partener pentru vaccinare.

Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că e posibil. Sunt convins – şi am încredere în înţelepciunea şi a Părintelui Patriarh, şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR – că acest mesaj e timpul să fie dat, tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm.

Un astfel de parteneriat cu Biserica, în urma căruia de la nivelul vârfului Bisericii să se transmită un mesaj către toţi preoţii să-i încurajeze pe enoriaşi să se vaccineze, cred că ar putea să aibă un impact care să mai ridice rata naţională de vaccinare”, a declarat Dan Barna.

Sinodul Bisericii Ortodoxe a Greciei a anunţat că se implică în campania de vaccinare şi că preoţii vor citi în biserică o circulară cu 12 întrebări şi răspunsuri pe tema imunizării anti-COVID-19. „Vaccinurile împotriva coronavirusului nu conţin microcipuri. Acestea sunt teorii nerealiste bazate pe campanii de dezinformare (care circulă) pe internet”, se arată printre altele în document. O teorie a conspiraţiei populară în Grecia este una potrivit căreia vaccinurile conţin celule de la embrioni: nu este cazul niciunui vaccin, informează Sinodul Bisericii Ortodoxe elene.

Actualitate