Surse parlamentare spun că, în realitate, cel mai probabil, se va renunța la această lege, deoarece, oricum ar fi votată, va crea tensiuni. Dacă ar fi votată în forma actuală, se va crea discriminare între militarii, unii urmând să primească bani de rată, alții nu. Dacă se vor accepta amendamentele pentru ca toți militarii care au rate la casă să primească această compensație echivalentă cu chiria decontată de Armată, atunci legea va avea un impact bugetar semnificativ, care nu a fost calculat de legiuitori și nici nu s-au identificat sursele de finanțare. Așa că, pe principiul mai bine deloc dar în liniște, parlamentarii vor pune la sertar, cel puțin pentru o perioadă, proiectul de lege.

Unul dintre inițiatorii legii, deputatul Radu Babuș, spune că proiectul de lege este corect fundamentat, astfel încât doar militarii care în momentul de față primesc bani de chirie de la Armată și ulterior, după aprobarea legii își cumpără o locuință prin credit imobiliar, să își poată transfera acest decont în dreptul ratei bancare.

„Vă dați seama că dacă s-ar acorda tuturor militarilor care au deja în derulare un credit imobiliar această sumă de bani echivalentă banilor de chirie se va crea un impact bugetar, care trebuie calculat, trebuie găsite surse de finanțare, lucrurile se complică mult. În forma actuală, militarii care beneficiază de bani de chirie și își vor cumpăra o locuință prin credit bancar vor putea primi în continuare același sprijin, ceea ce mi se părea un lucru foarte bun. Ulterior, pe măsură ce se găseau fonduri, puteau fi incluși și ceilalți militari care au deja credite bancare în derulare și s-ar fi regăsit în situația acordării deconturilor de chirie”, ne-a declarat deputatul Radu Babuș.

 

Amintim că Legea fusese votată la Camera Deputaților, într-o formă care producea discriminări în rândul militarilor, în sensul că doar aceia care beneficiază de compensația lunară de chirie și își vor contra o locuință prin credit bancar pot primi în continuare această sumă de bani pentru plata ratei.  Militarii care și-au cumpărat deja o locuință prin credit bancar, deși îndeplinesc aceleași condiții cu colegii de mai sus, nu vor primi această compensație.

Legea a fost amendată, inițial, la Senat, pentru ca toți militarii să primească această compensație pentru ratele bancare, însă amendamentul a fost respins și actul legislativ a ajuns la vot în forma adoptată de Camera Deputaților. Doar că legea nu a mai fost votată, ci a fost trasă pe linie moartă până la găsirea unei soluții echitabile.

(Visited 4.962 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.